Članak

Šišić i ostali: Vojnici pobjegli iz Zebine Šume

22. Novembra 2016.16:45
Svjedoci Odbrane Emira Drakovca su naveli da nije bilo zarobljenika u akciji izvedenoj na Zebinu Šumu (općina Foča) u decembru 1992. godine.

Sulejman Vražalica, komandir Treće čete Prostorne jedinice pri Rogatičkoj brigadi Armije BiH (ABiH), kazao je da je sa svojom jedinicom u decembru 1992. godine išao u akciju na Zebinu Šumu.

“Išao je komandant Nedim Alagić zvani Peda, moja jedinica i ovi momci za proboj. Bilo je još nekih jedinica. Moj stariji sin Elvir je bio u prvim redovima, dok sam ja sa svojom jedinicom popunjavao liniju. Mlađi sin Ermin je ostao sa drugim maloljetnicima na Trovrhu”, rekao je Vražalica.

Na pitanje da li je tačan navod zaštićenog svjedoka Tužilaštva BiH da je njegov mlađi sin sjedio na panju u Zebinoj Šumi i gledao optuženog Emira Drakovca kako muči zarobljenika, svjedok je kazao: “To je van pameti”.

Vražalica je rekao da je akcija počela u sumrak i da je završila sutradan, kada je poginuo Ahmo Vražalica, ali da nikakvih zarobljenika nije bilo.

Drugi svjedok Elvir Vražalica je kazao da je bio u prvim redovima u akciji na Zebinoj šumi, a da je njegov otac sa jedinicom išao nekoliko metara iza njega i drugih vojnika.

“Osvajali smo bajtu po bajtu. Mogli smo vidjeti vojnike kako se povlače… Pred sami kraj akcije, ispred nas je djelovao snajper, šta li… Bila je samohotka ispod koje je dejstvovao taj snajper. Bilo je naših ranjenih, i poginuo je Ahmet”, rekao je svjedok.

Dodao je da je drugi bataljon Rogatičke brigade prošao pored njih u pravcu Osenika i prišao samohotci i zapucao, nakon čega su vojnici koji su bili unutra pobjegli.

“Nije sigurno bio nijedan zarobljeni srpski vojnik. Da jeste, predali bismo ga organima za ispitivanje”, kazao je svjedok i dodao da je vidio dvojicu vojnika kako bježe. Elvir Vražalica je također rekao da njegov brat nije učestvovao u ovoj akciji.

Emir Drakovac je optužen da je krajem 1992. godine na području općine Foča – lokalitet Zebina Šuma – zajedno sa još jednom osobom mučio nepoznatog zarobljenika koji je bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), te da je u mjestu Vratsalići (općina Rogatica) ubio civila u novembru iste godine. Njemu se sa Muhamedom i Tarikom Šišićem, te Azizom Šušom sudi i za učešće u napadu na konvoj izvedenom 27. avgusta 1992. godine u mjestu Kukavice – u kojem je ubijeno najmanje 20 osoba srpske nacionalnosti, a nekoliko desetina ranjeno.

Prema optužnici, Muhamed Šišić je bio komandir Diverzantskog voda tzv. Kukavičke čete ABiH, dok su ostali optuženi bili pripadnici ove jedinice.

Na ovom ročištu, iskaz je kao svjedok Odbrane Drakovca dao i Ermin Vražalica. On je negirao navode zaštićenog svjedoka Tužilaštva BiH da je bio u akciji na Zebinoj Šumi.

“Komandant Peda nama nije dao da idemo u borbe jer smo bili maloljetni. Ja sam svo vrijeme bio na Trovrhu”, kazao je on, dodavši da su s njim na Trovrhu bili i Elvir i Mustafa Pašić, te rođak Almir Vražalica.

Vražalica je naveo da su njegov otac i brat bili u toj akciji i da nisu spominjali nikakve priče o mučenju i zarobljenicima kada su se vratili.

Suđenje se nastavlja 13. decembra.

Džana Brkanić