Članak

Mektić: Prikupljaju se podaci o finansiranju terorizma

17. Novembra 2016.15:29
Policijske agencije u BiH prikupljaju obavještajne podatke o određenom broju osoba i firmi, o tome da li su uključene u pranje novca radi finansiranja terorizma, kazao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Mektić je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao da policijske agencije trenutno vrše provjere kako bi se utvrdilo koje firme i pojedinci iz BiH trebaju biti stavljeni na međunarodnu listu za praćenje, koja će biti dostupna svim članicama Ujedinjenih nacija (UN).

“Postoji određeni broj lica za koja se prikupljaju ti obavještajni podaci. Ne bih mogao reći u kojoj je fazi istraga, ali ih svakako ima”, kazao je Mektić.

Ministar sigurnosti je pojasnio da se ove provjere vrše u svrhu implementacije Rezolucije UN-a broj 1373, koja se bavi sprečavanjem terorizma.

“Donijeli smo odluku o implementaciji te rezolucije, gdje smo propisali kako i na koji način će se lica iz BiH koja se dovode u vezu s finansiranjem terorizma, naći na toj listi”, rekao je Mektić.

On je dodao da sve policijske agencije u BiH prikupljaju obavještajne i operativne podatke i nakon što ih dokumentuju, predlažu da se određena osoba ili firma stavi na listu. Takav prijedlog, kako je kazao Mektić, dostavit će se Vijeću ministara, koje će zatim donijeti konačnu odluku o tome hoće li se određena osoba ili firma naći na listi.

Mektić je naveo da su postojali izvjesni nesporazumi kada je u pitanju Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), koje nije željelo da Vijeće ministara vrši ocjenjivanje i prikupljanje dokaza.

“Dogovoreno je da to neće biti tako. Vijeće ministara će na osnovu već pribavljenih dokaza i obavještajnih podataka donijeti odluku za pojedino lice da se nađe na toj listi ili ne”, pojasnio je ministar sigurnosti.

Ministar Mektić tvrdi da BiH ima dovoljno kapaciteta za praćenje finansiranja terorizma.

“Moramo se razvijati, edukovati, razmjenjivati iskustva sa sličnim agencijama iz inostranstva… Trebamo iznalaziti najkvalitetnije načine za realizaciju, ali imamo kapacitete institucionalne i pravne da to iznesemo”, smatra Mektić.

Na listi se mogu naći, kako je pojasnio Mektić, i stranci koji žive u BiH, kao i bh. državljani koji žive vani.

Elameri Škrgić Mikulić