Članak

Mandić i ostali: Uznemirujući govor mržnje

16. Novembra 2016.17:12
Izjava optuženog Milana Mandića u emisiji ELTA Televizije 2014. godine može se svrstati u govor mrženje, zaključila je univerzitetska profesorica socijalne psihologije Jadranka Kolenović-Đapo.

Kolenović-Đapo, koju je Tužilaštvo BiH pozvalo kao vještaka u ovom predmetu, ocijenila je da je Mandić u govoru svjesno omalovažio pripadnike druge grupe.

Ona je posebno apostrofirala Mandićeve izjave koji impliciraju da je smrt više od 8.000 osoba u Srebrenici opravdana, jer je kazna za ranija ubistva. Ukazala je i na izjavu da „ima dosta onih za kojima plaču žene Srebrenice, koji su silovali djevojčice i klali“.

„Izjava se pripisuje da su svi iz druge grupe odgovorni… Eksplicitan napad na žrtve genocida… Poruka je uznemirujuća, potiče na nevjericu, ljutnju… užasavanje“, kazala je Kolenović-Đapo.

Kao posebno uznemirujuće, ona je izdvojila Mandićeve navode da bi “sve redom ubio čovjek koji je sve izgubio“.

„Ova poruka je vrlo uznemirujuća za bh. društvo. Šta to znači, da preživjeli Srebreničani treba da razvijaju strategije kako da ubiju one koji su ubili njihove najmilije“, rekla je Kolenović-Đapo.

Ona je napomenula da je voditeljica emisije trebalo da prekine program ili preuzmjeri temu na razgovor, jer „novinar treba biti dovoljno vješt“.

Mandiću se za izazivanje nacionalne, vjerske te rasne mržnje, razdora i netrpeljivosti, sudi sa uposlenicima “Elta“ televizije – Dejanom Rakitom, Marijanom Savić i Mirom Kostović. Optuženo je i preduzeće “Stijena herc”.

Na početku unakrsnih pitanja Mandićeve Odbrane Kolenović-Đapo je kazala da se ne nalazi na listi vještaka. Branilac zaposlenih „Elta Televizije” Vlado Adamović zatražio je prekid suđenja, ocijenivši da se radi o nezakonitoj situaciji.

„U pitanju je procesno svojstvo. Ili si vještak ili si svjedok. Različita su pravila za vještake i svjedoke. Ne dovodim u sumnju njeno znanje, ali mene interesuje njeno svojstvo. Ja isto mislim da mogu biti sudija, ali nisam“, kazao je Adamović.

Tužilac Izet Odobašić je ocijenio da Odbrana insistira na formalnim pitanjima i da nije suprotno zakonu saslušanje Kolenović-Đapo kao vještaka.

Nakon iznošenja brojnih argumenata dvije strane sudija Biljana Ćuković je poslije pauze saopštila da je vještakinja predložena uz optužnicu i da je tako potvrdio sudija za prethodni postupak, te je njeno ispitivanje nastavljeno.

Mandićev branilac Dragiša Jokić saglasio se se Odbranom ostalih u vezi sa vještakom, navodeći da je zadatak vještaka u ovom predmetu trebalo da bude da analizira uzroke koji su doveli do Mandićevog ponašanja.

Na Jokićeva pitanja Kolenović-Đapo je rekla da ne bi promijenila svoje mišljenje da je znala da Mandić 2010. odao počast žrtvama u Potočarima.

Jokića je interesovalo da li je profesorica znala da je Mandić izbugio brojne članove porodice, da je za Dan Republike Srpske “dobio čestitiku sa ostacima bošnjačkih žrtava”, da je „ovo odgovor“ na izjave u medijima da su Srbi nacisti, da su neke srebreničke žrtve izjavile da je „90 odsto Srba ratni zločinci i da im treba zatrijeti sjeme do devetog koljena“.

„Morala bi osoba imati kontrolu, čak i kada je isprovocirana… Ja sam razgovarala sa majkama žrtvama i nikad nisam čula takve izjave“, kazala je Kolenović-Đapo.

Ona se nije složila s tvrdnjom branioca Adamovića da Mandićeva izjava može okvalifikovati kao neprikladni govor – huškanje, a ne govor mržnje.

Adamović je prigovorio da profesorica nije stručnjak za komunikologiju i da nema iskustva u medijima, te da stoga ne može davati mišljenje šta je voditeljica trebalo da uradi.

„U cjelosti osporavam tvrdnju profesorice, čija analiza za mene nije nalaz vještaka već zgodna studija za studente“, kazao je Adamović.

Suđenje se nastavlja 30. novembra.

Marija Taušan