Članak

Arifović i ostali: Uzrok smrti strijelne povrede

14. Novembra 2016.12:54
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Srebrenice i Bratunca, vještak medicinske struke izjavio je da su na većini tijela ekshumiranih na području Zalazja pronađena oštećenja koja ukazuju na smrt nastalu usljed strijelnih povreda.

Vještak Rifat Kešetović je rekao da je 2010. prisustvovao ekshumaciji na lokalitetu srebreničkog sela Zalazje, gdje su pronađeni ostaci tijela deset osoba, koje su identificirane 2012. godine.

Kešetović je konstatovao povrede nastale projektilima na posmrtnim ostacima Nedeljka Gligića, Ljubiše Gligorića, Miodraga Rakića, Branka Simića i Dragomira Vujadinovića.

U slučaju Ivana Cvjetinovića, Petka Simića i Miladina Topića, prema mišljenju vještaka, nije se mogao jasno precizirati uzrok smrti iako je i na njihovim tijelima pronađeno više povreda i napuknuća kostiju, za koje se ne može sa sigurnošću tvrditi da li su nastale prije ili poslije smrti.

Za učešće u ubistvima civila srpske nacionalnosti na području Srebrenice i Bratunca počinjenim u junu i julu 1992. godine, sudi se Izetu Arifoviću, Suadu Smajloviću i Amiru Salihoviću, nekadašnjim pripadnicima Armije BiH (ABiH) u Srebrenici.

Suđenje se nastavlja 12. decembra.

Srđan Kureljušić