Članak

Nezirović: Zlostavljanje do padanja u nesvijest

3. Novembra 2016.12:53
Posljednji svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločine počinjene u Derventi i Bosanskom Brodu kazao je da ga je tukao optuženi Almaz Nezirović.

Milivoje Stojaković je posvjedočio da su ga 15. aprila 1992. godine zarobili pripadnici “Sandžak divizije” i odveli u Šušnjare, a potom i “Dom Jugoslovenske narodne armije” u Dervetni, gdje je zadržan 28 dana. Nakon Doma, svjedok je, kako je rekao, prebačen u hangar u Rabiću.

“Zatekli smo ljude sa Čardaka, a stalno su pristizali novi. Na podu je bila slama. (…) Sjećam se čuvara Almaza Nezirovića, Jusanovića, Frica, Aldina – svi su bili vojna policija. Odnos njih prema nama je bio nikakav”, izjavio je Stojaković, pojasnivši da je optuženog Nezirovića poznavao od prije rata.

Svjedok je kazao da je u Rabiću doživio udaranje, provociranje, maltretiranje i zlostavljanje sve do padanja u nesvijest.

“Almaz Nezirović je naredio da stavimo tri prsta na klupu i udarao nas je palicama po njima. I danas su mi 70 posto oštećeni. Bilo nas je oko 140-150 u redu, i sve bi tako udarao, a onda bi nas dalje dočekivali drugi sa šamarima, udarcima nogama…”, opisao je svjedok i pojasnio da su tada svi zatvorenici bili skinuti do pasa.

Dodao je da je Nezirović udarao zatvorenike po prstima da se ne mogu krstiti i da ne mogu stavljati prste na obarač i pucati. Stojaković je napomenuo da je još dva puta tučen na isti način, s tim da su zatvorenici bili goli i morali su stavljati spolne organe na stolove, a Nezirović je prijetio da će ih odsjeći.

Zbog premlaćivanja u logoru Rabić, u kom je proveo oko mjesec i po dana, Stojaković, kako je rekao, i danas ima fizičke posljedice.

Odbrana je kazala svjedoku da u izjavi datoj 2010. godine nije spomenuo optuženog Nezirovića. U toj izjavi, kako je navedeno, rekao je da su fizička zlostavljanja bila svakodnevna i to od stražara, među kojima su bili “Marac, braća Skelići, Mrkonjić, Džani zvani Hango te Rasim iz Modriče”. Svjedok je kazao da je tačno ono što je ranije izjavio, ali i ovo danas, jer ga 2010. niko nije pitao za Nezirovića.

Nezirović, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je da je 1992. godine u logorima Rabić i Silos polje (općina Derventa), kao i u logoru u naselju Tulek (općina Bosanski Brod), učestvovao u mučenju i nečovječnom postupanju prema zatvorenim srpskim civilima.

Na ročištu zakazanom za 24. novembar planirano je da Odbrana počne sa izvođenjem svojih dokaza i saslušanjem optuženog.

Džana Brkanić