Članak

Bogdanović: Optuženi komandir čete

1. Novembra 2016.17:07
U nastavku suđenja za zločin protiv čovječnosti, svjedoci Tužilaštva BiH su izjavili da im je u Konjević Polju u julu 1995. godine komandant bio optuženi Milan Bogdanović.

Svjedok Svetozar Lipovac je u julu 1995. godine bio policajac u Zvorniku. Kako je naveo, tada je došlo do nekih transformacija i on je, kao stariji policajac, prebačen u Šestu četu i onda mu je rečeno da ide u Konjević Polje.

Prema riječima svjedoka, u Srebrenicu je došao pet do sedam dana prije pada grada 11. jula 1995., i tada je upoznao komandira Šeste čete optuženog Milana Bogdanovića. Njegova četa, kako je naveo, bila je smještena na spratu osnovne škole i zadaci su im bili da čuvaju putnu komunikaciju i održavaju bezbjednost saobraćaja.

“Taj dan, 11. jula, neko me je probudio to jutro i rekao mi što spavam kad je pala Srebrenica. Ispred dvorišta sam pogledao i vidio autobuse kako prolaze pored raskrsnice. Idu iz Bratunca prema Kasabi (…) Iz pravca Milića došao je crveni golf, izašla su dva lica u crnim kombinezonima i pitaju nas ko obezbjeđuje raskrsnicu i kakvi leševi stoje prema Kasabi”, ispričao je svjedok.

Zajedno s tim ljudima, svjedok je kazao da je otišao do mjesta gdje su bili leševi i vidio je tri do četiri mrtva tijela. Dodao je da je čuo i pucnjavu iz šume. Pojasnio je da mu nije poznato gdje je Bogdanović bio smješten. Zbog bolesti, svjedok je kazao da je otišao kući.

Odgovarajući na unakrsna pitanja, Lipovac je kazao da nikada nije čuo ni vidio da su pripadnici Šeste čete nekoga zarobili i vršili zlostavljanje zarobljenika.

Tužilaštvo BiH tereti Milana Bogdanovića da je učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice, ubistvima, prisilnim premještanjima te zatvaranju i nestanku civila.

Kako je navedeno u optužnici, Bogdanović je, kao komandir Šeste čete Posebne jedinice policije (PJP) Zvornik, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika čete koji su učestvovali u zarobljavanju Bošnjaka.

Svjedok Slobodan Stojkić je 1995. godine radio na poslovima opšteg kriminaliteta u policiji u Zvorniku. Tokom jula iste godine bio je angažovan u Konjević Polju, kao pripadnik Šeste čete.

“Milu Bogdanovića nisam poznavao. Čuo sam da je on bio komandir Šeste čete. Ja sam ga vidio samo u Konjević Polju i nikad više. Nismo se sastajali. Meni niko nije rekao koji su mi konkretni zadaci, davali smo patrole na putu. Bogdanović je bio smješten u nekoj kući, stotinjak metara od škole”, prisjetio se svjedok.

Izjavio je da je 11. jula čuo da se “radi” Srebrenica. Nakon pada Srebrenice vidio je putnička i teretna vozila, kao i autobuse sa ženama i djecom.

“Moja pretpostavka je bila da su to žene i djeca iz Srebrenice. Ja nisam vidio leševe. Čuo sam da su neki vidjeli leševe, ali ja nisam. Da je bilo zarobljenih u Konjević Polju ja nisam čuo, ni vidio”, rekao je svjedok.

Suđenje se nastavlja 22. novembra.

Emina Dizdarević Tahmiščija