Članak

Karagić: Silovao je maloljetnu

24. Oktobra 2016.13:42
U nastavku suđenja za zločin na području Doboja, zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH izjavila je da je silovao optuženi Slobodan Karagić kada joj je bilo 15 godina.

Svjedočeći iz druge prostorije, K-1 je rekla da je 1992. godine živjela u Doboju i da je njena porodica od samog početka rata bila izložena maltretiranju.

Ona je navela da je 13. jula 1992. odvedena u logor, gdje je ostala oko dvije sedmice. Po izlasku iz logora, na putu prema kući, kako je kazala, zaustavio je čovjek u džipu, koji joj je rekao da mora poći s njim na ispitivanje.

“Odveo me u Dom JNA, u neku kancelariju. Iz ormara je izvadio neke deke i stavio ih. Počeo je da se skida. Rekla sam mu da to ne radi, da mi je samo 15 godina, a on je rekao da će to uraditi po svaku cijenu”, prisjetla se K-1.

Ona je dodala da je nakon silovanja, po izlasku iz kancelarije, čula da tog muškarca neko doziva “Karaga”. Kasnije je, kako je navela, iz medija saznala njegovo puno ime i prezime.

Optuženi Karagić je zatražio od svjedokinje da se izjasni da li je on taj čovjek koji ju je silovao.

“To ste vi, isti ste, samo ste imali tamniju kosu”, rekla je K-1.

Optuženi je također upitao svjedokinju “da li mu se neko obratio ili ga pozdravljao kada su ulazili u zgradu”, na što je svjedokinja odgovorila da nije.

Slobodan Karagić je optužen za učešće u napadima na hrvatsko i bošnjačko stanovništvo na području Doboja od proljeća do jeseni 1992. godine. Kao nekadašnjem komandantu specijalne policijske jedinice “Crvene beretke”, na teret su mu stavljena ubistva, teška oduzimanja slobode, silovanja i krađa imovine.

Tokom unakrsnog ispitivanja, branilac Branko Ristić pokušao je postaviti pitanje vezano za člana obitelji svjedoka, na što je reagirao predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić, kako se ne bi otkrio identitet zaštićenog svjedoka.

“Vi vrlo dobro znate sve o ovom svjedoku, iako ste rekli da ne znate”, konstatirao je sudija Božić.

Tužitelj Milorad Barašin je konstatirao da je “branitelj namjerno želio odati identitet svjedokinje čime je učinio krivično djelo”.

Na današnjem suđenju je svjedočio i Obren Petrović, koji je 1992. godine bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Doboju. On je rekao da je čuo da je optuženi bio na lošem glasu.

“Čuo sam da je maltretirao neke ljude, svaki građanin je to znao”, rekao je Petrović, koji je načelnik općine Doboj.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. novembar, kada će biti nastavljeno svjedočenje Petrovića.

Srđan Kureljušić