Članak

Opća bolnica ostala bez jedinog aparata za mjerenje gustine kostiju

21. Oktobra 2016.16:23
Početkom mjeseca, Opća bolnica “Prim.

dr. Abdulah Nakaš” ostala je bez denzitometra, aparata za mjerenje gustine kostiju, koji je prebačen na Klinički centar Koševo, saznaje Balkanska istraživačka mreža u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH).

Iz Opće bolnice su BIRN-u BiH kazali da je denzitometar prebačen na Koševo iako do kraja godine imaju u prosjeku zakazanih po 20 pacijenata dnevno za ovaj pregled, i iako Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) već ima dva ovakva aparata.

“Tačno je da je aparat denzitometar, koji služi za mjerenje gustoće kostiju, čiji je vlasnik firma ‘Inspire HL d.o.o.’ prebačen iz Opće bolnice na KCUS. Prije osam godina Opća bolnica je dobila spomenuti aparat na korištenje. Krajem septembra ove godine stigao je zahtjev od vlasnika aparata da se on prebaci na Koševo”, naveli su iz Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Na upit BIRN-a BiH zbog čega im je potreban još jedan denzitometar, iz Kliničkog centra u Sarajevu nisu odgovorili.

Denzitometar je aparat koji se koristi za mjerenje gustoće kostiju putem DPX tehnologije (Dual-energy X-ray absorptiometry). Skeniranje DPX-om obično se koristi za dijagnosticiranje i praćenje osteoporoze, kao i za određene metaboličke bolesti kostiju i liječenje infekcije, prijeloma ili tumora.

Firma “Inspire HL” je istakla da su odlučili denzitometar prebaciti na Koševo na molbu Kliničkog centra.

“Ugovor o korištenju DPX aparata između firme ‘Inspire HL’ i Opće bolnice je već davno istekao i nije obnovljen. Na zadnjem sastanku Skupštine, firma ‘Inspire HL’ je razmatrala i prihvatila molbu Klinike za Nuklearnu medicinu i endokrinologiju da se aparat donira istoj. Molba Opće bolnice nije razmatrana, jer je u tom trenutku nije ni bilo”, napomenuli su iz firme “Inspire HL”.

S druge strane, u Općoj bolnici tvrde da su više puta tražili da zadrže denzitometar.

“Sva naša nastojanja i molbe da zadržimo ovaj aparat ostala su bezuspješna. Vlasnik je insistirao da denzitometar prebaci na Klinički centar, koji već ima dva takva aparata. Ni zbog činjenice da smo do kraja godine imali zakazane preglede 20 pacijenata dnevno, nije bilo sluha kod vlasnika aparata. Kolege sa Kliničkog centra su nam obećale da će preuzeti sve dogovorene pacijente i to u već utvrđenom terminu”, naveli su iz Opće bolnice.

Oni su dodali da će pokušati obezbijediti novi aparat ukoliko budu imali sredstava.

Iz firme “Inspire HL” su također napomenuli da su “sve aktivnosti u vezi s DPX aparatom odrađene pro bono i usmjerene su ka boljem liječenju pacijenata kako u Kantonu Sarajevu, tako i u BiH”.

Elameri Škrgić Mikulić