Mujiću godina dana zatvora za pomaganje boraca Islamske države

18. Oktobra 2016.14:25
Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice, Sud BiH osudio je Nedžada Mujića na godinu dana zatvora za pružanje finansijske i druge pomoći borcima Islamske države na području Sirije.

Mujić, zvani Ebu Mubarek, proglašen je krivim da je između 2013. i 2015. godine više puta boravio na području sirijskog grada Azaza, gdje je pružao finansijsku pomoć građanima BiH koji su se borili u jedinicama na strani Islamske države Iraka i Levanta (ISIL).

Kako se navodi u presudi, Mujić je u septembru 2013. godine iz Austrije otputovao u Siriju gdje je borcima u jedinicama na strani ISIL-a podijelio 9.600 eura, a mjesec dana kasnije je ponovo stigao u Siriju gdje je podijelio određena sredstva bosanskim borcima u jedinici “Fursan”. Nekoliko sedmica radio je i kao kuhar u Azazu.

U toku 2014. i 2015. godine, kako stoji u presudi, Mujić je više puta davao sredstva Almiru Džiniću i izvjesnom Goranu Pavloviću za borce u Siriji. Džinića je sredinom avgusta ove godine Sud BiH osudio na godinu dana zatvora nakon priznanja krivice za ratovanje na području Sirije.

Sutkinja Tatjana Kosović je rekla da je prihvatila sporazum kojim je Mujić priznao krivicu zbog “iskrenog kajanja i obećanja da neće ponoviti djelo”.

“Djela koja je počinio optuženi Mujić nisu bila nasilna, radilo se o pružanju pomoći. Vi, optuženi, trebate biti zahvalni Tužilaštvu BiH i vašem braniocu što su na ovaj način efikasno riješili ovaj postupak. Nadam se da ćete ispuniti obećanje i da nećete ponoviti ovo djelo”, rekla je Kosović.

Prije prihvatanja sporazuma o priznanju krivice, Mujić je svoj boravak u Siriji nazvao “greškom”.

“Nikada to ne bih ponovio, normalno. Imam svoju ženu i djecu. Ja sam humanitarno išao, napravio sam grešku i ne bih to ponovio”, rekao je Mujić.

Njegov branilac, Senad Dupovac, rekao je da na strani njegovog klijenta postoji veliki broj olakšavajućih okolnosti, poput činjenice da je priznao djelo, da nije ranije osuđivan i da je otac devetero djece.

“On je isto tako platio sam svog advokata, pa je smanjio troškove postupka”, rekao je Dupovac.

Mujić je uhapšen sredinom avgusta i nalazi se u pritvoru. Presudom mu je pritvor produžen do upućivanja na izdržavanje kazne.

Sutkinja Kosović odbila je prijedlog Odbrane da bude pušten na slobodu uz mjere zabrane i jemstvo od 10.000 eura.

Dupovac je najavio da će Mujić iskoristiti svoje zakonsko pravo i zatražiti da novčano plati ostatak svoje zatvorske kazne.

Denis Džidić