Članak

Medić i Rajič: Čuo za ubistva i silovanje

14. Oktobra 2016.16:33
Prvi svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločine počinjene u logoru Dretelj kod Čapljine govorio je o zatvorenicima i vojnicima koji su bili na dužnosti.

Svjedok Derviš Kurtić je kazao da se u julu 1992. godine, kao pripadnik Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), bavio nabavkom hrane i drugih potrepština za pripadnike te jedinice u logoru Dretelj.

Među vojnicima koji su u tom periodu bili na dužnosti u Dretelju, svjedok se prisjetio “Tonija Rajiča” i još nekoliko vojnika.

Tužitelj Stanko Blagić je predočio zapisnik iz 2015. godine u kojem svjedok govori da “Ivana Medića nije poznavao, ali da mu se čini da je i on bio u logoru Dretelj”. Svjedok je objasnio je on za Medića prvi put čuo prilikom tog saslušanja te da je prilikom ispitivanja zaključio to što je rekao.

U unakrsnom ispitivanju, svjedok je dodao da ne poznaje Ivana Medića i da ne može tvrditi gdje se on nalazio u tom periodu.

Optužnica tereti Ivana Medića i Tonću Rajiča da su od 5. maja do 17. augusta 1992. godine, kao pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), učestvovali u nezakonitom zatvaranju, nečovječnom postupanju, pljačkanju imovine te prisiljavanju na seksualni odnos civila srpske nacionalnosti u logoru Dretelj.

Kurtić je također ispričao da je po dolasku u Dretelj zatekao skupinu od oko 30 zarobljenika srpske nacionalnosti, te da su muškarci i žene bili raspoređeni u dva odvojena hangara.

Svjedok je rekao da je od vojnika koji su u logoru Dretelj bili prije njega, čuo da su se dešavala neka ubistva, kao i da je zaštićena svjedokinja A silovana, ali “da su to sve priče rekla – kazala”.

Na pitanje Jasmina Muratovića, branitelja drugooptuženog Rajiča, svjedok je rekao da nikada nije vidio da je optuženi Raič nekoga maltretirao.

Suđenje se nastavlja 21. oktobra.

 

Srđan Kureljušić