Članak

Baotić: Optuženi zapovjednik samo na papiru

11. Oktobra 2016.17:35
Svjedočeći u svoju korist, Mato Baotić, optuženi za ratni zločin u Orašju, kazao je da je svu moć u školi u Donjoj Mahali u kojoj su bili zatvorenici imao Pero Vincetić.

Baotić je potvrdio da je na papiru bio zapovjednik drugog odjeljenja Vojne policije koja je bila smještena u Donjoj Mahali (Orašje), ali je mogao samo poslati čovjeka na intervenciju i ništa drugo.

Vincetić, zapovjednik Vojne policije, kako je kazao optuženi, mogao je izdavati naredbe usmeno, pismeno ili samo da pogleda nekoga.

Baotić je ispričao da je jednom prilikom odbio zapovijed Vincetića koji je htio da oformi zapovjedništvo na drugoj lokaciji na koju bi prešao, te kada je zahtjevao od njega da preuzme funkciju zapovjednika zatvora u Donjoj Mahali.

U tom zatvoru, ispričao je optuženi, bili su zatvoreni stanovnici srpske nacionalnosti iz okolnih sela kao i vojnici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) koji su izazivali probleme. Među zatvorene u Donjoj Mahali mogao je ući jedino Damir  Kljajić, koji je primao naredbe isključivo od Pere Vincetića.

Na pitanje tužitelja Milanka Kajganića zašto je na spisku zatvorenika u Donjoj Mahali njegov, a ne potpis Damira Kljajića za kojeg tvrdi da je bio odgovoran za zatvorenike, optuženi je odgovorio: “To morate pitati Peru Vincetića”.

Među zatvorenicima, kako je posvjedočio Baotić, bilo i je žena ali da ne zna zašto su one tu bile zatvorene.

Na pitanje braniteljice Irene Pehar, optuženi je potvrdio da poznaje Marka Benkovića koji je bio vlasnik striptiz kluba “Charlie” u Ugljari.

Njega je prvi put vidio nakon što ga je Pero Vincetić u aprilu 1992. godine priveo “zbog sumnji da je surađivao sa neprijateljskom stranom”, te je čuo da je od ranije bio sklon kriminalu.

Njegovu suprugu Mariju Benković optuženi je, kako tvrdi, upoznao za vrijeme suđenja, no sjeća se da je u periodu kada je njen muž bio priveden, dolazila sa dvije djevojke u školu u Donjoj Mahali, te otišla u kancelariju Pere Vincetića.

Na pitanje Tužilaštva optuženi je rekao da nije bio prisutan kada je priveden Marko Benković, iako je on potpisao izvještaj o njegovom privođenju.

Optužnica tereti Baotića za mučenje i zlostavljanje zatočenika u Donjoj Mahali, kao i silovanje žena. Prema optužnici, on je ove zločine počinio 1992. i 1993. godine kao komandir Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a kasnije i kao upravnik logora smještenog u prostorijama Osnovne škole u Donjoj Mahali.

Vincetića je Tužilaštvo BiH optužilo za ratni zločin počinjen u Orašju ali je nedostupan organima gonjenja u BiH.

Na kraju svog svjedočenja, optuženi je rekao da ako su ljudi koji su svjedočili na ovom suđenju proživjeli sve ono što su rekli, da mu je jako žao zbog patnji ali da on za to nije odgovoran.

Na današnjem ročištu je svjedočio i Ivo Stanić, rođak optuženog Baotića, koji je ispričao da je od 1992. godine kao pripadnik Vojne policije u Donjoj Mahali, kucao izvještaje koje su mu diktirali zapovjednici.

Stanić je također rekao da je Baotić bio zapovjednik jednog od odjeljenja u sklopu policije te da je često kucao i izvještaje koje mu je on diktirao.

Svjedok je ispričao da je odjeljenje u kojem je bio optuženi bilo zaduženo za privođenje osoba koje su pravile problem, te da nikada nije čuo da je Baotić bio zadužen za zatvorenike, jer je za njih bio zadužen Damir Kljajić.

Suđenje se nastavlja 25. oktobra.

Srđan Kureljušić