Članak

Karagić: Svjedok sposoban za svjedočenje

10. Oktobra 2016.10:51
Na suđenju Slobodanu Karagiću, optuženom za zločine počinjene u Doboju, vještak medicinske struke je kazao da je svjedok Tužilaštva BiH, čije ime nije dozvoljeno objaviti, sposoban za svjedočenje.

Vještak medicinske struke, Muhamed Ahmić, kazao je da je iz nalaza jednog od svjedoka Tužilaštva BiH vidljivo da je riječ o dijagnozi srednje teškog posttraumatskog poremećaja (PTSP).

“Nema smetnji u intelektualnom razvoju i nije u pitanju trajno stanje, te ovaj svjedok može pristupiti u sud i svjedočiti”, istakao je Ahmić.

Na narednom ročištu planirano je da bude saslušan ovaj svjedok.

Vijeće je obavijestilo da svjedok čije je saslušanje bilo planirano nije došao “zbog problema u vezi sa svjedočenjem u ovom predmetu”. Tužilaštvo BiH će kontaktirati svjedoka da bi saznali o kakvim je “pritiscima” riječ.

Karagić je optužen za učešće u napadima na hrvatsko i bošnjačko stanovništvo na području Doboja od proljeća do jeseni 1992. godine. Kao nekadašnjem komandantu specijalne policijske jedinice “Crvene beretke”, na teret su mu stavljena ubistva, teška oduzimanja slobode, silovanja i krađa imovine.

Suđenje se nastavlja 24. oktobra.

Džana Brkanić