Članak

Kraljević i ostali: Zatvoren sa 17 godina

6. Oktobra 2016.12:09
Svjedoci Tužilaštva BiH govorili su o zatočeništvu u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) u Ljubuškom i maltretiranju zatočenika.

Muhamed Zukanović je kazao da je sa 17 godina zatvoren u zatvor u Ljubuškom, gdje je bio od oktobra 1993. do marta 1994. godine.

On je rekao da je Kraljević bio upravnik, ali da tog čovjeka nije nikad vidio u logoru.

“Poslije je bio Skender harmonikaš, viđao sam ga u logoru. Tada je imao veliku bradu”, izjavio je Zukanović pokazujući u sudnici na advokata Slavka Ašćerića.

Svjedok je u sudnici identifikovao optužene Vicu Bebeka i Dragana Miloša kao stražare koje je poznavao, dodavši da se sjeća i Odaka i Nede Matića.

“Odak je bio jedan od većih sadista. Tjerao nas je da pjevamo ustaške pjesme, da govorimo na hrvatskom”, naveo je Zukanović.

On je napomenuo da su Odak i drugi stražari maltretirali neke zatvorenike, ali ne njega.

Odgovarajući na pitanje Odbrane, svjedok Zukanović je kazao da mu je po dolasku u zatvor Odak ponudio pomoć, ali da ju je on odbio.

Za zločine počinjene u Ljubuškom, Tužilaštvo BiH tereti Ivana “Ivicu” Kraljevića, Matu Jelčića, Slavka Skendera, Stojana Odaka, Vicu Bebeka, Vinka Radišića i Dragana Miloša.

Prema optužnici, Kraljević, Jelčić i Skender su u različitim periodima od septembra 1993. do marta 1994. godine bili upravnici VIZ-a, koji se nalazio u zgradi policije u Ljubuškom i u kojem je bilo zatvoreno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti. Ostali optuženi su bili stražari.

Svjedok Meho Zele je također bio zatvoren u Ljubuškom. On je prepoznao optuženog Ivicu Kraljevića kao jednog od starješina. Rekao je da je Slavko Skender bio treći upravnik.

Od stražara se sjeća Odaka i Vice te izvjesnog Ivice.

Prema svjedoku, dvojica zatvorenika bila su pritvorena u podrumu u kojem je bila voda do iznad članaka. On je kazao da nije vidio povrede na njima, ali da jesu bili uplašeni.

Zele je rekao da je Odak udario dvojicu zatvorenika koji su s njim kuhali kafu, te da je zamahnuo da udari i njega, ali je promašio.

Oba svjedoka su navela da su vođeni na radove.

Suđenje se nastavlja 20. oktobra.

Džana Brkanić