Članak

Žalba na suspenziju glavnog tužioca Salihovića

3. Oktobra 2016.15:11
Odbrana je podnijela žalbu na odluku o suspenziji glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića.

Salihovićev branilac Rifat Konjić je kazao da je Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH (VSTS) podnio žalbu na odluku o njegovom privremenom udaljenju sa dužnosti.

Suspenzija teče od 29. septembra.

“Naveli smo da je sasvim sigurno očekivati da će VSTS poštovati procedure i zakon, i skinuti oznake tajnosti sa dokumenata”, istakao je Konjić.

On je napomenuo da je Odbrana dobila tužbu koju je podnio disciplinski tužilac, kao i odluku o suspenziji. Međutim, kako je rekao, na sve dokumente na osnovu kojih je pokrenut postupak, stavljena je oznaka tajnosti.

“Odbrana želi da se ta oznaka skine. Da biste uradili žalbu, morate imati te dokumente”, kazao je Konjić.

Komentarišući navode iz disciplinske tužbe, on je ocijenio da neki od navoda uopšte nemaju obilježje djela.

U tužbi je navedeno da je Salihović propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, miješao se u postupanje sudije ili tužioca.

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTS-a BiH, te svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva.

Prvostepena disciplinska komisija suspendovala je Salihovića, a žalbu će razmatrati Drugostepena komisija.


US Embassy - Logo“Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.“

Marija Taušan