Članak

Karagić: Odveo ga iz stana

26. Septembra 2016.11:41
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Doboju, pročitani su iskazi svjedoka Tužilaštva BiH koji je ispričao kako je odveden iz stana.

Svjedok Omer Lukavica, koji je u međuvremenu preminuo, kazao je da je do 8. juna 1992. godine s porodicom boravio u stanu. On je u iskazu iz 2004. naveo da su ga trojica vojnika, među kojima je prepoznao Slobodana Karagića, odveli u objekat pod nazivom “Perčin disko”.

U jednom od iskaza svjedok je precizirao da je Slobodan Karagić bio na mjestu suvozača u autu u koji su ga dovela dvojica vojnika nakon što su ga odveli iz stana. Prema iskazu svjedoka, Karagić je rekao da ga voze u “Perčin disko”.

Lukavica je kazao da “Karagu” poznaje od prije rata, iz kafića, ali da bolje zna njegovu suprugu.

Uslovi u “Perčin disku” su, kako je rekao, bili nehumani. Hranu su dobili tek deseti dan, a voda je pritvorenicima dijeljena jedanput dnevno.

Lukavica je naveo da je tu bilo pritvoreno 300 osoba nesrpske nacionalnosti, da su ljudi usljed zagušljivosti padali u nesvijest, a da je jedan stariji Hrvat preminuo.

Svjedok je ispričao da je, kao i ostali zatvorenici, više puta premlaćen u “Perčin disku”, gdje je ostao do kraja jula 1992. Iz Doboja je, “uz vezu”, izišao u oktobru iste godine.

On je dodao da su zatvorenike u disku čuvali rezervni policajci, koji su bili korektni, a da su ih premlaćivali “razni vojnici” koji su dolazili.

Lukavica je izjavio da je u julu 1992. oko 50 zatvorenika izvedeno u živi štit, a da se vratilo njih 20.

Odbrana je istakla da bi svjedoka, da je živ, pitali da opiše Karagića. Optuženi je kazao da on u to vrijeme nije bio tu.

Karagić je optužen za učešće u napadima na hrvatsko i bošnjačko stanovništvo na području Doboja u periodu od proljeća do jeseni 1992. godine. Kao nekadašnjem komandantu specijalne policijske jedinice “Crvene beretke”, na teret su mu stavljena ubistva, teška oduzimanja slobode, silovanja i krađa imovine.

Svjedok Lukavica je ispričao da je situacija za nesrpsko stanovništvo u Doboju postala napeta već krajem 1991., a da su naredne godine postavljeni punktovi na kojima su legitimisani Hrvati i Bošnjaci.

Naveo je da je 2. maja 1992. u grad ušao vojni konvoj, nakon čega je došlo do pucnjave, dok je na lokalnom radiju rečeno da se slavi oslobođenje Doboja i da se istovremeno nesrpsko stanovništvo poziva na lojalnost.

Lukavica je izjavio da je u maju dobio rješenje o prestanku radnog odnosa.

Suđenje se nastavlja 10. oktobra.

Džana Brkanić