Članak

Akeljić i ostali: Svjedok negirao iskaz iz istrage

26. Septembra 2016.14:58
Na suđenju za zločine počinjene na području Viteza, svjedok Tužilaštva BiH negirao je pred Državnim sudom navode izjave koju je dao tokom istrage.

Svjedok Behaija Muslimović negirao je da je u istrazi rekao da je Minet Akeljić bio komandir odjeljenja Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade Armije BiH (ABiH), kao i da su po njegovom naređenju zatvorenici odvođeni na radove.

Behaija Muslimović je kazao da je u oktobru 1993. godine, u takozvanoj “Crnoj kući” u mjestu Kruščica, obavljao poslove u vezi sa civilnom bezbjednosti.

Kako je naveo, po dolasku je zatekao četiri zarobljenika, pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od kojih je lično uzimao izjave.

Prema njegovim riječima, u “Crnoj kući” je bilo smješteno i 15 pripadnika Vojne policije, među kojima su bili “omadinci iz sela” – Minet, Zaim, Muris i Šemso.

Muslimović je dodao da nije siguran da li su zarobljenici odvođeni na radove na prvu liniju, ali da misli da su išli da cijepaju drva.

“Po čijoj naredbi su tamo vođeni, ja to ne znam”, kazao je Muslimović te pojasnio da ne zna koje je tačno poslove obavljao optuženi Akeljić.

Tužiteljica Gordana Tadić predočila je svjedoku iskaz iz 2015. godine, u kojem je rekao da je Akeljić bio komandir odjeljenja Vojne policije i da su po njegovom naređenju zarobljenici vođeni na radove na prvu liniju.

U dijelu izjave pomenuo je i da mu je poznato da je jedan od zarobljenika ubijen prilikom kopanja rovova na prvoj liniji, na koju ga je poslao Akeljić.

“Ja to tako nisam rekao. To je sve izvučeno iz konteksta. Potpisi jesu moji, ali kako slabo vidim, ja taj zapisnik nisam ni pročitao, već samo potpisao”, izjavio je svjedok.

Muslimović je na suđenju kazao da je Vinka Čerkeza poznavao, ali da ne zna “kakva mu je bila sudbina”.

Tužiteljica Tadić ga je podsjetila na raniju izjavu u kojoj je naveo da je vidio zarobljenog Vinka Čerkeza u “Crnoj kući”, te da je poginuo na prvoj liniji prilikom odvođenja na radove.

“I to nisam tako izjavio. Ja jesam vidio Vinka Čerkeza jednom kod pekare, ali nisam vidio da je zarobljen, niti sam mogao s te pozicije da vidim da li je odveden u ‘Crnu kuću’”, rekao je svjedok.

Odgovarajući na pitanja Odbrane Akeljića, Muslimović je kazao da je davanje izjave u Tužilaštvu trajalo više od dva sata, ali da mu niko nije postavljao pitanja.

“Prvo smo razgovarali, pa je onda to uneseno u zapisnik”, objasnio je svjedok i dodao da niko nije vršio pritisak na njega u vezi s ovim svjedočenjem.

Tužilaštvo BiH tereti Mineta Akeljića, Šabana Haskića, Senada Bilala, Hazima Patkovića i Šemsudina Đelilovića da su od jula do novembra 1993. godine u mjestu Kruščica učestvovali u zločinima počinjenim protiv civila i ratnih zarobljenika hrvatske nacionalnosti.

Kako se navodi u optužnici, Akeljić, kao komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade ABiH, te Haskić, Bilal, Patković i Đelilović, kao pripadnici ove jedinice, psihički i fizički su zlostavljali zatvorenike hrvatske nacionalnosti u objektu “Crna kuća” u Kruščici.

Haskić i Bilal su optuženi i da su fizički i seksualno zlostavljali dvojicu zatvorenika.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. oktobar.

Dragana Erjavec