Članak

BIRN domaćin konferencije o procesuiranju ratnih zločina

21. Septembra 2016.15:23
Balkanska istraživačka mreža (BIRN) će u četvrtak biti domaćin regionalne konferencije na kojoj će tužioci i stručnjaci razgovarati o napretku i poteškoćama u procesuiranju ratnih zločina u zemljama bivše Jugoslavije.

Tužioci, stručnjaci i novinari iz cijele bivše Jugoslavije će učestvovati na konferenciji u organizaciji BIRN-a pod nazivom “Predmeti ratnih zločina i regionalna saradnja”, koja će se u četvrtak održati u Sarajevu.

Tužioci, koji obično debatiraju iza zatvorenih vrata, govorit će o izazovima s kojima se suočavaju tužilaštava za ratne zločine, političkom uticaju na njihov rad i kako poboljšati procesuiranje ratnih zločina u budućnosti, posebno u uslovima kada Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) sljedeće godine zatvori svoja vrata.

Većina tužilaštava za ratne zločine u regionu ima protokole o saradnji. Izručenje vlastitih državljana osumnjičenih za ratne zločine je onemogućeno odredbama, što često odlaže istrage i procesuiranje ratnih zločina.

Na prvom panelu, posvećenom regionalnoj saradnji u procesuiranju ratnih zločina, učestvovat će Gordana Tadić, zamjenica glavnog tužioca i šefica Odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, Lidija Vukčević, specijalna tužiteljka Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, Jasmina Dolmagić, zamjenica glavnog državnog tužioca Hrvatske, Kevin Hughes, pravni savjetnik glavnog tužioca Haškog tribunala, Charles Hardaway, tužilac u Odjelu za ratne zločine Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX), i Francesco de Sanctis, šef Sekcije za vladavinu prava Misije OEBS/OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Drugi panel će biti posvećen procesu tranzicijske pravde u regiji i aktuelnoj situaciji u pogledu strategija koje su vlade BiH, Kosova i Srbije obećale da će usvojiti kako bi riješile slučajeve ratnih zločina.

Do sada su samo BiH i Kosovo izradili strategije tranzicijske pravde, ali ih još nisu usvojili. Srbija je, u međuvremenu, usvojila samo nacionalnu strategiju za procesuiranje ratnih zločina.

Na panelu pod nazivom “Jesu li strategije tranzicijske pravde put za napredak?” učestvuju Ivan Jovanović, stručnjak za međunarodno humanitarno pravo, Goran Šimić, profesor krivičnog prava i tranzicijske pravde na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, Nemanja Stjepanović iz Fonda za humanitarno pravo (FHP) iz Beograda, Dženana Karup-Druško iz Udruženja “Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje” iz Sarajeva, i Teuta Hoxha iz Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) na Kosovu.

Pored stručnjaka i tužilaca, konferenciji će prisustvovati i 20 novinara iz BiH, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije. Nakon konferencije, novinari će imati dvodnevni trening čiji je cilj razvoj njihovih vještina u izvještavanju o tranzicijskoj pravdi.

U sklopu konferencije i treninga, BIRN će također predstaviti svoju “Mapu presuda o ratnim zločinima”, interaktivni alat koji pruža pregled sudskih odluka o zločinima počinjenim tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji ‘90-ih godina prošlog vijeka.

“Mapa” se sastoji od ukupno 386 presuda, i predstavlja jedinstvenu bazu podataka pravosnažnih presuda koje su izrekli nacionalni sudovi u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Kosovu i Srbiji.

Ona također uključuje presude koje je izrekao MKSJ/ICTY.

Konferencija i trening su dio BIRN-ovog projekta “Balkanska tranzicijska pravda”, koji finansiraju Evropska komisija, Savezno ministarstvo vanjskih poslova Švicarske i Fondacija “Robert Bosch”.

Projekt ima za cilj poboljšanje javnog razumijevanja pitanja tranzicijske pravde u zemljama bivše Jugoslavije – Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

    Urednik Detektor