Članak

Bogdanović: Ubio ih krupan čovjek

20. Septembra 2016.17:12
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako je u magacinu u Konjević Polju (općina Zvornik) ubijeno više od deset osoba.

Svjedok Goran Ostojić je izjavio da je u julu 1995. bio pripadnik Šeste čete Posebne jedinice policije (PJP) Zvornik, na čijem je čelu bio Milan Bogdanović.

Oko 10. jula Ostojić je, kako posvjedočio, bio na zadatku na punktu u Konjević Polju, gdje je s još dvojicom kolega kontrolirao saobraćaj. On je rekao da je viđao vojnike i da se sjeća “neke specijalne policije sastavljene od dezertera”.

Svjedok se prisjetio da je vidio grupu od oko deset muškaraca koje su putem vodili vojnici. Ostavili su ih u jednoj kući, a nakon nekog vremena odvezli su ih autobusima. Kazao je da nije vidio odakle su došli do te kuće.

Tužilaštvo je Ostojiću predočilo zapisnik o saslušanju iz 2007. godine, u kojem je naveo da je vidio da “iz šume vojnici izvode muškarce i vode ih u razrušenu kuću, a potom za Bratunac, ukupno u više navrata njih oko stotinu”. Svjedok je rekao da je to tačno i da se nije uspio sjetiti zbog velike vremenske razlike.

On se prisjetio pucnjave u magacinu ispod punkta na kojem je kontrolirao saobraćaj.

“Odjednom smo čuli paljbu. Kada smo pogledali iz kuće, vidjeli smo krupnog, visokog čovjeka u sivo-plavoj uniformi koji puca na ljude u magacinu”, ispričao je Ostojić.

Leševi su ostali u magacinu “sigurno do podne”, a potom se pojavio kamion, čiji je vozač sam počeo utovarati mrtva tijela.

Ostojić je izjavio da mu je inspektor policije, koji se nalazio u blizini, naredio da pomogne u utovaranju leševa, što je on u više navrata odbijao. Naposljetku je morao pristati, te je pomogao u utovaru dva ili tri leša.

U unakrsnom ispitivanju svjedok je kazao da je čuo da je tih 10 ili 15 ljudi ubio čovjek porijeklom iz Milića, iz osvete jer je ranije izgubio neke članove porodice.

Tužilaštvo BiH tereti Milana Bogdanovića da je učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice, ubistvima, prisilnim premještanjima te zatvaranju i nestanku civila.

Kako je navedeno u optužnici, Bogdanović je, kao komandir Šeste čete PJP-a Zvornik, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika čete koji su učestvovali u zarobljavanju Bošnjaka.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok Ostojić je rekao da u blizini punkta gdje je radio nije vidio niti jednog drugog pripadnika svoje čete osim dvojice kolega, te da optuženog Bogdanovića nije vidio u Konjević Polju u tom periodu.

Suđenje se nastavlja 4. oktobra.

Srđan Kureljušić