Članak

Nezirović: Zatvorenike tukao po tri ili pet prstiju

8. Septembra 2016.14:08
Na suđenju za zločine počinjene u Derventi i Bosanskom Brodu, svjedoci Tužilaštva BiH su kazali da ih je tukao optuženi Almaz Nezirović.

Bivši zatvorenik iz hangara u Rabiću (općina Derventa), Zdravko Vidović je kazao da su svi stražari imali loš odnos prema njima, a među njima i optuženi Nezirović.

“Udarao nas je i nije dao da jedemo. Jednom šest dana nismo jeli”, naveo je svjedok, dodavši da je njega i druge zatvorenike Almaz tukao palicom po tri prsta koje su prethodno morali staviti na školsku klupu i onda im je naređeno da se skinu goli.

Vidović, koji je zbog uznemirenosti imao podršku iz Odjela za podršku svjedocima, tvrdi da na glavi ima ožiljak i povredu grudnog koša od Almazovih udaraca. Nakon prebacivanja u logor Polje, svjedok je istaknuo da Almaza više nije viđao.

Uz Almaza, prema riječima svjedoka, zatvorenike su najviše tukli Fric i Italijan.

Nezirović, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je da je 1992. godine u logorima Rabić i Silos polje (općina Derventa), kao i u logoru u naselju Tulek (općina Bosanski Brod), učestvovao u mučenju i nečovječnom postupanju prema zatvorenim srpskim civilima.

Svjedok Mitar Boroja je kazao da je bio zatvoren u Rabiću, te u još šest logora u kojima je proveo 89 dana. Osim psihičke torture, svjedok je kazao da su zatvorenici i premlaćivani.

“Almaz je tukao zatvorenike po prstima i drugim dijelovima tijela. Ja sam stavio pet prstiju, jer sam bio komunista, a pravoslavci tri prsta na školske klupe”, ispričao je Boroja, dodavši da zatvorenici nisu bili goli, te da je to jedini put kada ga Almaz tukao.

Prema tvrdnjama svjedoka, Almaz ga je zadnjeg udarao po prstima i glavi, tako da mu se “pendrek stavio kao srp”. “Kad me zveknuo po glavi, ogluvio sam, jer su zazvonila sva zvona svijeta”, kazao je Boroja.

Boroja je rekao da posljedice zatočenja i danas osjeća ali ih rješava sa “nekoliko piva”.

Treći svjedok, Mirko Šaran je ispričao da je bio ljekar u Derventi i da je 27. aprila 1992. godine odveden sa radnog mjesta u Dom vojske, nakon čega je prebačen u hangar u Rabić. Kazao je da su ga tukli nepoznati vojnici.

“Almaz je tu i tamo maltretirao zatvorenike, da bi, kada mu je kolega poginuo, tukao sve redom. Tada je bilo životinjski”, kazao je Šaran, dodavši da je vidio kako su bili premlaćivani goli zatvorenici.

Svjedok je dodao da je s doktorom Stajičićem izvođen da pase travu pred hangarom, ali od izvjesnog Ćamila.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. septembar.

Džana Brkanić