Članak

Čavka i Čampara za BIRN BiH: Ima li sukoba ili ne

8. Septembra 2016.17:53
Državni tužilac Oleg Čavka zatražio suspenziju kolege Dubravka Čampare, koji radi na istrazi protiv njega zbog „pronevjere u službi“.

Čavka smatra da Čampara treba biti izuzet jer je u rodbinskim vezama sa osobom koja je uključena u istragu, kao i zbog animoziteta prema njemu.

Čampara negira rodbinske veze i otkriva da postoji još jedna istraga koju je vodio Čavka a iz koje je izuzet telefon.

Čavka u izjavi za Balkansku istraživačku mrežu u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) pojašnjava da po zakonu tužilac treba da se izuzme u slučajevima kada za to postoje razlozi.

“Čampara je obavezan da se izuzme zbog patološke mržnje koju ima prema meni, odavno, a opšte je poznato da su odnosi između nas dvojice duboko poremećeni već godinama”, kazao je Čavka.

Prema njegovim rječima, Čampara je u rodbinskim vezama sa Anesom Kurbegovićem, čiji je telefon kao dokaz bio u Tužilaštvu BiH. Taj telefon je Čavka nosio kući i koristio. Zbog toga je protiv njega u Tužilaštvu BiH otvorena krivična istraga, te zatražena njegova smjena od Disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

S druge strane, Čampara kaže da su navodi Čavke u potpunosti netačni, te da nema ništa protiv njega. Otkriva da je iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) obaviješten da je nestao telefon iz još jednog predmeta koji je Čavka vodio 2015. godine.

“Jesam li i s tim u rodbinskim vezama… Nemam ja ništa apsolutno protiv tužioca Čavke. Predmet je redovan i ja ga radim. Radit ću po zakonu a tužioc Čavka neka piše što misli i želi. Nije ni meni prijatno raditi kolegu, ali takav nam je posao. Apsolutno nemam ništa protiv Čavke”, kazao je Čampara u izjavi za BIRN BiH.

Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu protiv Čavke za „pronevjeru u službi“, a Disciplinska komisija je odlučila da ne bude privremeno udaljen. Na ovu odluku postoji mogućnost žalbe.

O Čavkinom zahtjevu za suspenziju Čampare odluku donosi glavni tužilac Tužilaštva BiH.

Marija Taušan