Članak

Aćimović: Odbijeno naređenje komande

7. Septembra 2016.13:37
Svjedok Tužilaštva BiH izjavio je na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici da je nakon 12. jula 1995.

godine iz komande brigade stigao šifrovani telegram sa naređenjem da se izdvoje pripadnici bataljona za streljački vod koji će pogubiti preko hiljadu Bošnjaka zatočenih u školi u Roćeviću.

Mitar Lazarević, nekadašnji referent opštih poslova Drugog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), kazao je da je komandant Drugog bataljona bio optuženi Srećko Aćimović i da je nakon primljenog telegrama odbio da izvrši takvo naređenje.

“Komandant je tražio da se, ukoliko dođe do njegovog hapšenja, sva vojska iz našeg bataljona povuče sa linije. I mi smo ga u tome u potpunosti podržali. Niko normalan ne može donijeti drugačiju odluku”, objasnio je Lazarević.

Rekao je i da je komandanta Aćimovića te večeri čuo kako telefonom razgovara sa nekim iz brigade, ponavljajući da neće u te svrhe poslati svoje ljude.

Aćimović je optužen da je, kao komandant Drugog bataljona Zvorničke brigade VRS-a, u julu 1995. postupio po naredbi komande ove brigade i Glavnog štaba VRS-a da se Srebreničani iz škole u Roćeviću (opština Zvornik), s povezima na očima i zavezanih ruku, odvedu na lokaciju koju je sam izabrao – šljunkaru na obali rijeke Drine u Kozluku, gdje su ubijeni.

U optužnici se navodi da je Aćimović od 14. do 16. jula 1995. godine svjesno pružio pomoć članovima udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio da zatvore i ubiju vojno sposobne muškarce bošnjačke nacionalnosti iz srebreničke enklave.

Lazarević je izjavio da je dan nakon dobijanja telegrama Aćimović otišao do škole u Roćeviću, gdje je ponovio da neće izdvojiti ljude za ubijanje zatvorenika.

“Istina je da ja nisam prisustvovao tom razgovoru i sve ovo znam jer nam je Aćimović po povratku iz Roćevića ispričao da mu je visoki oficir iz Drinskog korpusa prijetio vojnim sudom zbog odbijanja izvršenja naredbe”, kazao je Lazarević.

Dodao je da im je Aćimović ispričao da je iza škole u Roćeviću vidio ubijene zatvorenike i da ih je čuvala vojska koja je njemu bila nepoznata.

Na pitanje Sudskog vijeća da li zna koji je to oficir razgovarao sa Aćimovićem, svjedok je odgovorio da nije siguran, ali da misli da je to bio Vujadin Popović.

Popović je nekadašnji načelnik za bezbjednost Drinskog korpusa VRS-a koga je Haški tribunal pravosnažno osudio na doživotnu zatvorsku kaznu proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. oktobar.

Dragana Erjavec