Članak

Akeljić i drugi: Suđenje za zločine u Vitezu kreće ispočetka

5. Septembra 2016.11:33
Suđenje petorici optuženih za zločine počinjene 1993. godine na području Viteza zbog neodržavanja ročišta više od mjecec dana i izmjene sastava Sudskog vijeća krenuće 19.

septembra ispočetka.

Na statusnoj konferenciji dogovoreno je da se tri dosadašnja svjedoka Tužilaštva BiH neće ponovo pozivati i saslušavati pred Sudom, već će na narednom ročištu biti preslušani video-zapisi sa suđenja na kojem su svjedočili.

Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskog vijeća, objasnio je da je došlo do promjene sastava Sudskog vijeća te da je i to jedan od razloga zbog kojih suđenje kreće ispočetka.

Tužilaštvo BiH tereti Mineta Akeljića, Šabana Haskića, Senada Bilala, Hazima Patkovića i Šamesudina Đelilovića da su od jula do novembra 1993. godine u mjestu Kruščica učestvovali u zločinima protiv civila i ratnih zarobljenika hrvatske nacionalnosti.

Kako se navodi u optužnici, Akeljić, kao komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade Armije BiH (ABiH), te Haskić, Bilal, Patković i Đelilović, kao pripadnici ove jedinice, psihički i fizički su zlostavljali zatvorenike hrvatske nacionalnosti u objektu “Crna kuća” u Kruščici.

Haskić i Bilal su optuženi i da su fizički i seksualno zlostavljali dvojicu zatvorenika.

Na današnjem ročištu su Odbrane optuženih skrenule pažnju predsjedavajućem Sudskog vijeća da je tokom istrage u Tužilaštvu BiH na ovom predmetu radila Lejla Konjić, koja je danas članica Sudskog vijeća. Odbrane optuženih naglasile su da neće upućivati zahtjev za izuzeće sudije Konjić, već da su željeli samo da skrenu pažnju na tu činjenicu.

Predsjedavajući Jukić je objasnio da nije sporno da je Konjić došla iz Tužilaštva, te da će tu činjenicu imati u vidu tokom suđenja.

Suđenje se nastavlja 19. septembra.

Dragana Erjavec