Članak

Baotić: Obavještajac nije povjerovao oštećenoj

30. Augusta 2016.17:20
Na suđenju za zločine počinjene na području Orašja, svjedok Odbrane je rekao da je u ratnom periodu saslušao oštećenu Mariju Tunde-Benković u vezi sa silovanjem i otimanjem automobila, ali da joj nije potpuno povjerovao.

Svjedok Pejo Delić je ispričao da je bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Orašju do maja 1993. godine, kada je postao operativac Službe nacionalne sigurnosti (SNS). Delić se prisjetio da ga je u aprilu 1994. prijatelj zamolio da sasluša suprugu Marka Benkovića zvanog Cale.

“Pristao sam jer sam znao ko je Marko Benković. On je imao noćni klub gdje su prodavali žene… Pošto me zanimalo tada to oko prostitucije u sklopu svoga posla, pristao sam”, kazao je svjedok.

Svjedok je rekao da je Marija Tunde željela dati izjavu na okolnosti otimanja auta i silovanja.

“Očekivao sam da će biti pristojno obučena, ali je ona došla razgolićena. Pošto sam znao da su ona i njen muž skloni kriminalu, odlučio sam snimati razgovor. Rekla mi je da je bila privedena od strane Pere Vincetića, koji je zajedno sa izvjesnim Damom i Rakijicom silovao, nakon čega je ostala trudna, te da je morala ići na abortus”, izjavio je svjedok.

Nakon što ju je saslušao, kako je dodao, zatražio je papire iz bolnice o izvršenom abortusu, koje nikada nije dobio. Delić je rekao da je, po njenoj reakciji na traženje medicinske dokumentacije, “zaključio da laže jer se zacrvenila u licu”.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Mira Smajlović je tražila objašnjenje zašto policija nije bila obaviještena o tom slučaju odmah nakon saslušanja oštećene i da li je moguće da iz vrha Službe nacionalne sigurnosti nisu odmah reagirali na izjavu jer je on napisao da nije do kraja povjerovao Mariji Tunde.

Delić je objasnio da on kao operativac nije mogao uticati na odluke svojih nadređenih, te da nije bio zadužen za prijavljivanje slučaja nikome osim svojim nadređenim, koji bi dalje odlučivali da li treba vršiti dodatne istrage.

Nakon ponovljenog pitanja sutkinje Smajlović, svjedok je kazao da je povjerovao da je oštećena silovana, ali da joj nije povjerovao vezano za dokumentaciju o abortusu, na što mu je Smajlović odgovorila da je njemu data izjava na okolnosti silovanja, a ne abortusa o kojem je govorio u svom izvještaju.

Na pitanje braniteljice Irene Pehar, Delić je rekao da je siguran da je u svojoj izjavi Marija Tunde spomenula samo navedena tri lica.

Na današnjem ročištu je svjedočio i Ivo Kljajić, koji je kazao da je 1993. godine radio kao konobar u striptiz baru “Charlie”, čiji je vlasnik bio Marko Benković.

On se prisjetio kako mu je Benković rekao da su mu suprugu silovali “Pera i Dama” te da sprema proteste jer Tužilaštvo nije htjelo pokrenuti istragu.

Svjedok Ivo Matuzović je u periodu od 1989. do 1990. godine također radio u baru “Charlie”, gdje mu je šefica bila Marija Tunde zvana Tindi, a šef Marko Benković, njen suprug.

“Čuo sam da je on u ratu radio za JNA, da je bio privođen. Jednom mi je rekao da su mu svašta radili kada su ga priveli te da će svjedočiti gdje god može dok je živ, sve dok se ne osude svi oni koji su ga privodili”, kazao je Matuzović.

Optužnica tereti Baotića za mučenje i zlostavljanje zatočenika u Donjoj Mahali, kao i silovanje žena. Prema optužnici, on je ove zločine počinio 1992. i 1993. godine kao komandir Vojne policije HVO-a, a kasnije i kao upravnik logora smještenog u prostorijama Osnovne škole u Donjoj Mahali.

Suđenje se nastavlja 6. septembra.

Srđan Kureljušić