Članak

Tepić i ostali: Seksualno zlostavljana u policiji

29. Augusta 2016.17:06
Svjedokinja Tužilaštva BiH je izjavila kako ju je optuženi Duško Vujičić sa “nepoznatim specijalcima” istjerao iz kuće, nakon čega je seksualno zlostavljana u stanici policije u Kotor-Varoši.

Svjedokinja KV-5, koja je iskaz dala iz druge prostorije uz zaštitu lika i glasa, ispričala je da je s mužem i troje maloljetne djece živjela u Kotor-Varoši sve do 11. juna 1992., kada ih je u ranim jutarnjim satima iz sna probudilo lupanje na vratima.

“Došla su tri naoružana specijalca. Među njima je bio Duško Vujičić, policajac, koji je također bio obučen kao specijalac. Bili su naoružani do zuba i imali su crvene beretke”, kazala je svjedokinja te dodala da od prije rata poznaje Duška Vujičića, ali nije mogla precizirati kako su se upoznali.

Ona je rekla da je u jednoj od ranijih izjava navela ime Duška Maksimovića umjesto Vujičića, ali da je tada napravila grešku. Pojasnila je da ona zapravo ne poznaje Duška Maksimovića.

KV-5 je napomenula da su specijalci natjerali njenog muža da skine donji veš te da su njoj rasparali spavaćicu i kućnu haljinu.

“Duško Vujičić nas je istjerao vani. Imao je pištolj s prigušivačem i pucao je mom mužu kraj uha. Tako praktično gole, odveli su nas u policijsku stanicu”, kazala je KV-5, dodavši da je, između ostalih, u policiji prepoznala Savu Tepića.

Nakon što je razdvojena od muža, KV-5 je odvedena u sobu, gdje su dolazili specijalci i izvjesni Kubura, koji su tjerali pritvorene Bošnjake da spolno opće nad njom.

“Izvodili su me i vani, taj Kubura i jedan specijalac, i tjerali su KV-7 da sjedne, a ja da kleknem i da imam odnos s njim. Maltene to je maltretiranje trajalo cijeli dan”, opisala je svjedokinja, koja je rekla da je puštena kući na intervenciju izvjesnog Dubočanina.

Njen muž, kako je kazala, pušten je kući nakon pet dana, s vidnim posljedicama premlaćivanja.

“Rekao je da su mu povrede nanijeli Kubura, Duško Maksimović i Duško Vujičić”, izjavila je.

Optuženi Duško Maksimović je prigovorio na iskaz svjedokinje, navodeći da on nije bio u policiji i da nije tukao njenog muža.

Maksimović je optužen s Duškom Vujičićem, Savom Tepićem, Ilijom Kurušićem i Radojkom Keverovićem za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši.

Prema optužnici, Tepić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), Vujičić, Maksimović i Keverović policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedokinja KV-5 je kazala da se sa suprugom nekoliko dana zadržala u stanu, odakle je vidjela da grupu Bošnjaka sprovode iz naselja Kotor prema bolnici, a potom i bagere koji idu u tom pravcu. Navela je da je iz pravca bolnice čula pucnjavu.

“Kasnije sam vidjela traktor sa ceradom. Bilo je krvi. Ide iz pravca bolnice…”, ispričala je, dodavši da je to bilo 25. juna, kada je ponovno odveden i njen muž, čije će posmrtne ostatke deset godina kasnije pronaći u masovnoj grobnici.

Na ovom ročištu iskaz je dao svjedok Stipo Marčinković, koji je rekao da je osam dana u junu 1992. bio pritvoren u policiji u Kotor-Varoši, te da se sjeća da je do njega stajao muž svjedokinje KV-5.

“Stajali smo uza zid i pjevali pjesme po naredbi, a udarci su pljuštali. Muž KV-5 je bio samo u potkošulji. (…) Sjećam se da je kasnije, kad smo odvedeni u samicu, ona dovedena, napola gola, i da je tjerana da spolno opći s jednim muškarcem”, izjavio je Marčinković.

On je kazao da je vidio kako optuženi Vujičić izvodi KV-7 i njegovog brata, koji su se vraćali krvavi. Vujičića, kako je rekao, poznaje odranije kao policajca, ali i ostale optužene, jer je odrastao u tom gradu.

Svjedok je napomenuo da je nakon stanice policije prebačen u zgradu zatvora iza Suda u Kotor-Varoši, gdje je također viđao Vujičića, te jedanput i optuženog Maksimovića, koji mu je bio i radni kolega, a koji je tukao neke od zatvorenika. Marčinković je kazao da njega lično nijedan od optuženih nije tukao.

Za šest mjeseci koliko je proveo pritvoren u Kotor-Varoši, rekao je svjedok, nekoliko zatvorenika je podleglo od posljedica premlaćivanja, a neki su odvedeni, nakon čega im se gubi svaki trag.

Suđenje se nastavlja 5. septembra.

Džana Brkanić