Članak

Ikonić i ostali: Sličnosti u familiji

26. Augusta 2016.14:47
U nastavku suđenja za zločine u Rogatici, svjedok Odbrane kazao je da optuženi Milisav Ikonić najviše liči na brata, kao i da su članovi šire familije prilično slični.

“Ikonići, naša loza, prilično smo slični. Plavi, imaju plave oči”, kazao je Momir Ikonić, rođak optuženog Milisava Ikonića, koji je svjedočio u njegovu korist.

On je dodao da optuženi Ikonić najviše liči na svog brata, ali da je sličan i drugim članovima porodice Ikonić.

Prema optužnici, Ikonić je bio pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS). Sudi mu se sa bivšim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), Draganom Lubardom i Zoranom Ilićem, za silovanje žena bošnjačke nacionalnosti u junu i julu 1992. godine, koje su odvođene iz Srednjoškolskog centra i Crkvenog doma u stanove u Rogatici.

Ikoniću se na teret stavlja da je u više navrata silovao S–1, a Lubardi višestruko silovanje N–1. Iliću je na teret stavljeno silovanje maloljetne S–3.

Svjedok Ikonić je ispričao da je 1992. godine radio u Crvenom Krstu i da je krajem jula ili početkom avgusta 1992. godine dobio poziv od vojske da odnese konzervivanu hranu u školu, gdje su bili smješteni civili.

Svjedok je govorio o razgovorima sa S-2, koja je, kako je objasnila Ikonićeva braniteljica Zorana Čarkić, majka oštećene S-1.

Momir Ikonić je kazao da mu je S-2 prišla u školi i kazala mu da su tu smještene ona i kćerka, a da joj je muž poginuo. Kako je naveo, kazala je da je ranjena u nogu i stomak i pokazivala mu zavoj. Također mu se žalila na uslove smještaja.

Svjedok je rekao da mu je S-2 kazala da joj je muža ubila Ikonićeva familija.

Ikonić se prisjetio kako je poslije 2000. godine sa još jednom komšinicom sreo S-2 na stubištu zgrade u kojoj je živjela prije rata, te da se pozdravio s njom, ali da mu je ona rekla da njoj ne treba njegovo “zdravo” niti “dobar dan”.

“Zapamtićete vi mene, Ikonići”, naveo je svjedok riječi S- 2.

On je dodao da mu je bilo krivo što se pozdravio s njom te da je moguće da joj je nešto i opsovao.

Odgovarajući na pitanje Optužbe, svjedok je kazao da je muž S-2  živ i da nije poginuo, kako je ona navela.

Ikonić je kazao i da je S-2 pričala da su je on i njegova supruga opljačkali.

Dodao je da su mu se dvojica ljudi požalili da ih je S-2 napadala u vezi sa maltretiranjem u školi.

Nastavak suđenja zakazan je 1. septembar.

Albina Sorguč