Članak

Kraljević i ostali: Šuga i žive rane u ljubuškom zatvoru

25. Augusta 2016.13:13
Na suđenju za zločin počinjen u Ljubuškom, svjedoci Tužilaštva BiH su govorili o lošim i nehigijenskim uslovima u zatvoru u kojem su bili zatočeni 1993. i 1994.

godine.

Mostarac Džemil Sijerčić je kazao da je bio zatvoren na nekoliko lokacija nakon što je u aprilu 1993. uhapšen. U zatvor u Ljubuškom je, kako je rekao, doveden u oktobru 1993. godine.

“Fiziološke potrebe smo obavljali u bocu i kantu. Donošena je manjerka s ključalom splačinom i imali smo tri minuta da pojedemo to. Nije bilo dovoljno hrane, smršao sam oko 40 kilograma”, opisao je Sijerčić, dodavši da je jednom izgubio svijest zbog neuhranjenosti.

Svjedok je naveo da je on, zajedno s još nekoliko starijih zatvorenika, prebačen u druge prostorije i da su im uslovi poboljšani nakon što je za upravnika došao Slavko Skender. Ranije je, prema svjedoku, upravnik bio kratko i Ivica Kraljević, te još jedna osoba kojoj ne zna ime.

Sijerčić je kazao da nije fizički zlostavljan u Ljubuškom, ali da su drugi zatvorenici izvođeni i premlaćivani, što je također prekinuto dolaskom Skendera za upravnika.

Za zločine počinjene u Ljubuškom, Tužilaštvo BiH tereti Ivana “Ivicu” Kraljevića, Matu Jelčića, Slavka Skendera, Stojana Odaka, Vicu Bebeka, Vinka Radišića i Dragana Miloša.

Prema optužnici, Kraljević, Jelčić i Skender su u različitim periodima od septembra 1993. do marta 1994. godine bili upravnici Vojno-istražnog zatvora (VIZ), koji se nalazio u zgradi policije u Ljubuškom i u kojem je bilo zatvoreno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti. Ostali optuženi su bili stražari.

Na teret im je stavljeno da su zarobljene civile i ratne zarobljenike držali u neuslovnim prostorijama, dozvoljavali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane, te ih odvodili na prinudne radove.

Svjedok Ćamil Tabaković iz Stoca je rekao da je bio pritvoren u Vojno-istražnom zatvoru u Ljubuškom, u maloj ćeliji sa još deset osoba. Naveo je da je zatvorenicima bio ograničen pristup hrani i mokrom čvoru.

“Ošugali smo se. Kad je došao Skender, dobili smo sredstva za dezinfekciju, koja su nam spasila život”, izjavio je Tabaković.

Ovaj svjedok je također naveo da lično nije bio fizički zlostavljan, ali da je čuo da drugi zatvorenici jesu.

“Ovi mlađi stražari – Bebek, Matić, Odak – oni se nisu odnosili prema nama kao prema ljudima”, kazao je Tabaković, dodavši da je Stojan Odak bio “najstrožiji” stražar.

Odgovarajući na pitanje Odbrane, svjedok je rekao da mu Ivan Kraljević nije nikad ni pomogao, ali niti naudio.

Posljednji svjedok na ovom ročištu, Ekrem Veledar iz Počitelja je naveo da je za šest mjeseci, koliko je bio pritvoren u zatvoru u Ljubuškom, izgubio preko 60 kilograma.

“Od šuge sam dobio rane, žive rane po nogama. I dan-danas imam ožiljke. Nisam imao od koga tražiti medicinsku pomoć”, kazao je Veledar.

Vijeće je podsjetilo tužiteljicu Remziju Smailagić da su joj više puta ukazali da ne izvodi svjedoke koji govore o uslovima u zatvoru, jer su o tome čuli dovoljno da mogu da donesu zaključak.

Suđenje će se nastaviti 1. septembra.

Džana Brkanić