Podignuta optužnica protiv dužnosnika Službe za poslove sa strancima

15. Jula 2016.11:05
Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv pet osoba, među kojima su i dužnosnici Službe za poslove sa strancima (SPS), zbog korupcije, zloupotrebe položaja, iznude te drugih kaznenih djela počinjenih na području Hercegovine.

Optužnica je podignuta protiv Borisa Kordića, Josipa Kvesića, Vlatke Puljić, Luca Cobre, Ane Miličević te firme “Vlamon” iz Čitluka.

Kako je saopćeno iz Državnog tužilaštva, Kordić obnaša funkciju šefa Terenskog ureda SPS-a u Mostaru, Kvesić inspektora za strance u tom uredu, dok je Puljić direktorica “Vlamona”.

“Optuženi se terete da su u razdoblju od 2012. do 2014. godine, djelujući kao organizovana kriminalna skupina koju je organizovao i kojom je rukovodio Kordić, sudjelovali u počinjenju kaznenih djela, čije su žrtve i oštećeni uglavnom bili strani državljani, najviše iz Republike Italije, predstavnici nevladinih udruženja, poduzetnici ili vlasnici poslovnih subjekata, koji borave ili posluju na području Hercegovine, u Međugorju i okolnim mjestima”, stoji u saopćenju Tužilaštva.

Prema prikupljenim dokazima, saopćilo je Tužilaštvo BiH, optuženi Kordić i Kvesić su zloupotrebljavali svoj službeni položaj i ovlasti pri izdavanju dozvola za boravak strancima, te u dogovoru s drugim optuženima, zastrašivali strane državljane i od njih nezakonito iznuđivali novac ili druge pogodnosti.

Navedeno je da su stranim državljanima prijetili da će im onemogućiti boravak u BiH te izvršiti njihovo protjerivanje.

Optuženi se također terete da su osnovali preduzeće “Vlamon” u Čitluku te upućivali prijetnje i iznude italijanskim državljanima, tražeći novac, a kasnije i preuzimanje hotelskog kompleksa kojim su upravljali državljani Italije.

Kako navodi Tužilaštvo, optuženi se terete i da su prijetili stranim državljanima da će, ukoliko ne udovolje njihovim zahtjevima, putem svojih veza u inspekcijskim i drugim organima u BiH inicirati provođenje navodnih prekršajnih i drugih postupaka i ometati njihov rad.

Tužilaštvo je saopćilo da su prikupljeni dokazi da su optuženi zloupotrebljavali svoj službeni položaj, prijetili italijanskim državljanima progonom i višegodišnjom zabranom ulaska u BiH ako im ne uplate novčane iznose od 20.000 eura ili više.

Optuženi djelatnici SPS-a, prema saopćenju Tužilaštva, također se terete za zloupotrebe položaja i nezakonitosti u postupanju prema jednoj državljanki Crne Gore tokom njenog boravka u BiH.

Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH.

Lamija Grebo