Članak

Nezirović: Pamti udarce bičem i palicom

14. Jula 2016.13:50
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Derventi i Bosanskom Brodu, svjedok Tuzilaštva BiH ispričao je kako ga je više puta tukao optuženi Almaz Nezirović.

Željko Stajičić je kazao da je bio pritvoren u Rabiću kod Dervente, sa još oko 100 osoba. Tu ga je, kako je rekao, gotovo svakog dana tukao optuženi Nezirović – palicama, bičem, letvom i drugim predmetima.

“Ne bi mi smetalo da je to bio neko koga ne znam. Samo dođe i kaže: ‘Doktore, izađi’. Prvih deset dana me tukao u društvu Edina Mrkonjića. Od glave do pete me je udarao”, naveo je Stajičić.

On je dodao da ga je Nezirović bičevao po tijelu. Osim biča, posebno pamti i udarce bijelom palicom.

“Imao sam polomljene šake, lobanju i 11 rebara. Višestruki lomovi. Nezirović mi je prvi put polomio rebra. Jedanaest dana sam bio bez svijesti”, rekao je Stajičić, preciziravši da su ga tukli i drugi stražari.

Optuženi Nezirović je opomenut u sudnici jer je svjedoku kazao: “Sram te bilo”.

Svjedok Neđo Blagojević, koji je također bio pritvoren u Rabiću, kazao je da je “zadovoljan s Almazom”.

“Natjerani smo sa stavimo tri prsta na sto i udarani smo palicama. Skinuli su nas gole. Tada je tu osim drugih stažara bio i on, ali ne mogu reći da li me je on udarao, jer je bilo mračno i ti ne znaš”, kazao je Blagojević.

On je kazao da je optuženi najviše tukao radnog kolegu. Svjedok je naveo da nije izvođen na radove, ali da jeste vođen van hangara na saslušanje.

“Morali smo pjevati ustaške pjesme”, rekao je on.

Almaz Nezirović, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je da je 1992. godine u logorima Rabić i Silos polje (općina Derventa), kao i u logoru u naselju Tulek (općina Bosanski Brod), učestvovao u mučenju i nečovječnom postupanju prema zatvorenim srpskim civilima.

Jasmin Sarajlić, bivši pripadnik Vojne policije HVO-a, rekao je da je radio na obezbjeđenju zatvorenika u Rabiću.

“Možda sam jednom bio sa Almazom u smjeni, ili dva puta. (…) U mojoj smjeni niko nije bio zlostavljan. Radili smo po osam sati”, rekao je svjedok.

Negirao je da je vidio povrede na zarobljenicima. Sarajlić je kazao da su jednom pod prisilom ušli hrvatski vojnici i maltretirali zatvorenike.

Prema riječima svjedoka, uslovi u hangaru su bili loši. Napominjući da je rijetko ulazio, on je kazao da unutra nije bilo prozora i da je smrdilo. Zarobljenici su, kako je rekao, spavali na betonu.

Suđenje se nastavlja 8. septembra.

Džana Brkanić