Članak

Ćurić i ostali: Odvođenje civila na brdo Ćućurak

U nastavku suđenja petorici optuženih za zločin počinjen na području Mostara, svjedok Odbrane je izjavio da je komandant brigade Ibrahim Demirović naredio da se odvedu civili da odnesu top na brdo Ćućurak.

Esad Macić je u augustu 1993. godine bio vojno angažovan u brigadi koja je bila u Bijelom Polju (općina Mostar). Prisjetio se odvođenja civila na brdo Ćućurak.

“Odvodili smo ih ja i Amer Omanović. Odveo sam ih jer sam morao, naredio mi komandant brigade Hećim Ibrahim, i da se moramo javiti Enesu Ćuriću. Sa Hećimom sam razgovarao u komandi brigade u Mekama. On je rekao da idemo kod Ćurića. Trebalo je neki protuavionski top da se odnese gore. Ćurić mi je predao civile, oni su stajali s njima ispred škole”, ispričao je Macić.

On je kazao da se svi civili nisu vratili s brda, te da su trojica ubijena. Kako je izjavio svjedok, Miralem Omanović je pucao u njih.

Odgovarajući na unakrsna pitanja optuženog Ibrahima Demirovića, svjedok je rekao da se ne može tačno sjetiti ko je naredio odvođenje civila, optuženi ili Miralem Jugo, ali je na kraju ostao kod prve izjave da je to uradio Demirović.

Ćuriću, Demiroviću te Mehmedu Kaminiću, Samiru Kresi i Hebibu Čopelju sudi se za učešće u zatvaranju civila hrvatske nacionalnosti, koji su od juna do decembra 1993. godine bili izloženi teškom fizičkom i psihičkom maltretiranju.

Prema optužnici, Ćurić je bio pripadnik 49. brdske brigade ABiH i upravnik zatvoreničkih objekata u Potocima, Demirović je bio komandant 47. brdske brigade, Kreso načelnik saniteta jedinice koja je djelovala na području Bijelog Polja, a Čopelj i Kaminić su bili pripadnici ABiH. Demirović je optužen i da je u Potocima jednu osobu prisiljavao na seksualni odnos.

Svjedok Enver Karabeg je 1993. godine bio vojni policajac. Ispričao je da je od kurira dobio obavijest da mora ići u mjesto Livač i kamionom pratiti civile u Vrpčiće (općina Mostar).

“Ti civili su bili smješteni u školi u Bijelom Polju. Mi smo djelomično obaviti taj zadatak, jer je na pola puta došlo do granatiranja i morali smo skloniti civile. Tog dana su bila ratna dejstva. Sukobi su bili između Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije BiH (ABiH). Granata je došla s hrvatske strane”, prisjetio se Karabeg.

Svjedok Enver Bubalo je od augusta 1993. bio pomoćnik komandanta bataljona za bezbjednost u 47. brdskoj brigadi ABiH. Rekao je da ne zna ko je izdao naredbu da se civili odvedu na brdo Ćućurak, te da nije bio sudionik toga.

Kazao je da je napravio izvještaj o događaju na brdu Ćućurak i pogibiji civila, pozvao sve učesnike događaja i uzeo izjave, te to predao nadležnom sudu.

“Esad Macić mi je rekao mu je Hećim dao naredbu da idu na Ćućurak”, dodao je on.

Suđenje će se nastaviti 24. augusta.

Emina Dizdarević Tahmiščija