Članak

Po danu radna obaveza – navečer batine

U nastavku suđenja osmorici optuženih za zločin počinjen na području Bužima, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je od udaraca optuženog Esada Kudelića zadobio prelome rebara i oštećenja zubi.

Husein Rizvić je rekao da ga je kao pripadnika Narodne odbrane Zapadna Bosna 16. novembra 1994. godine, zarobila vojska 5. korpusa Armije BiH (ABiH). Odveden je, sa drugim suborcima, u hotel u Bužim.

Kazao je da su odmah počeli tući šakama, palicama i letvama. Prema njegovim riječima, pritvor u hotelu Bužim obezbjeđivao je izvjesni Alešević, te optuženi Vahid Bajraktarević, Senad Salkić, Esad Kudelić, te Hasan Mustafić i osoba koja je svjedoku ostala u sjećanju jer je imao flaster na oku.

Preko dana su, kako je rekao, išli na radnu obavezu, a navečer su dobijali batine. Dodao je da su se tuče najviše dešavale ispred hotela “Radoč“ u Bužimu.

Svjedok je jednom sa Omerom Čuturićem odveden na liniju kao borac, kada su neki zarobljenici pobjegli, te ih je Bajraktarević vratio u hotel.

“Kada smo dovedeni, stavili su me na sto. Esad Kudelić i Medica su me tukli. Omer Čuturić je isto bio tučen. Ne znam koliko je dugo trajalo, rebro mi je puklo, zubi, oko mi je bilo ostećeno. Nakon tuče, završili smo opet u ćeliji“, prisjetio se Rizvić.

Kazao je da je među njima bila zatvorena i jedna žena koja je bila seksualno zlostavljana. Također je dodao da je za imena čuvara saznao preko drugih osoba u zatvoru, odakle je izašao nakon 11 mjeseci.

Kudelić, Bajraktarević, Salkić i Mustafić su sa Zijadom Nanićem, Nedžadom Bapićem, te Samirom i Huseinom Isakovićem optuženi da su od novembra 1994. do augusta 1995. nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč“ u Bužimu.

U optužnici se navodi da je Nanić bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa ABiH, Kudelić komandir voda Vojne policije u komandi ove brigade, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije.

Svjedok Omer Čuturić je zarobljen i odveden u hotel u Bužimu. Od policajaca, svjedok se sjeća Vahida Bakraktarevića, Esada Kudelića i Senada Salkića. Oni su bili obučeni u šarena odijela sa bijelim opasačima.

On se prisjetio situacije kada je vraćen sa linije, jer su neki zarobljenici koji su bili s njim pobjegli.

“Kada sam doveden sa linije tukli su nas palicom Vahid, Esad, Senad. Sjećam se da su me udarali palicom po nogama“, kazao je svjedok koji je u sudnici prepoznao optuženog Bajraktarevića.

On je također dodao je od svjedoka S-1 traženo da ima seksualni odnos sa jednom ženskom osobom.

Odbrana optuženog Bajraktarevića je predočila svjedoku njegovu izjavu iz istage u kojoj nije spominjao ime optuženog. Svjedok je rekao da se ne može sjetiti, ali da danas kaže da ga je tukao Bajraktarević.

Suđenje će se nastaviti 27. juna.

Emina Dizdarević Tahmiščija