Članak

Obuka Crvenih beretki

10. Juna 2016.16:38
Na suđenju za zločine u Doboju, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je vidio da su u kamp “Crvenih beretki“ u blizini tog grada dovedeni civili, ali da se o njihovoj sudbini nije raspitivao.

Miroslav Milačak je kazao da je prošao obuku “Crvenih beretki“ u kampu u Vili, nedaleko od Doboja, u proljeće 1992. godine. Kako je rekao svjedok, obuku je između ostalih vodio izvjesni Riki, a jedan od polaznika bio je i optuženi Slobodan Karagić zvani Karaga.

“Jedne prilike smo postrojeni i dovedeni su civili – zarobljenici, da ih mi vidimo. (…) njih pet, sedam, možda deset. Muškarci od 30 do 40 godina. Koliko se ja sjećam oni nisu maltretirani, a odvedeni su. Riki ih je odveo i da li je još neko – ja ne znam“, prisjetio se Milačak.

Tužilaštvo je svjedoku predočilo jednu od ranijih izjava u kojoj je naveo da su prozvana i dvojica polaznika obuke da krenu kada su povedeni civili ispred stroja. “Oni jesu otišli. A u kom pravcu i da li su i polaznici obuke otišli sa civilima, to ne znam“, pojasnio je Milačak, dodavši da se on nije raspitivao za sudbinu civila.

Dodao je da se sjeća da je Karagić bio u stroju kada su dovedeni civili, ali da se ne može izjasniti da li je ostao u stroju kada su povedeni.

Na pitanje kako se optuženi ponašao prema nesrpskom stanovništvu u Doboju, svjedok je kazao da ne zna. Tužilac Milorad Barašin je naveo da je svjedok u istrazi kazao da je “čuo od kolega i građana da je Slobodan Karagić zvani Karaga odvodio Bošnjake u nepoznatom pravcu, te da je pljačkao njihovu imovinu“. Milačak je kazao da je ovo tačno i dodao da je nakon obuke, Karagić postao nadređeni.

Karagić je optužen da je kao vođa jedinice “Crvene beretke“ koja je djelovala u okviru Centra službi bezbjednosti (CSB) Doboj, zajedno sa Jorgom i Rikijem zvanim “Zečija usna“, 24. maja ili približno tog datuma, iz zatvora Spreča izveo nekoliko zatvorenika koji su zatim ubijeni.

Karagiću se na teret stavlja i da je učestvovao u nezakonitom hapšenju muškaraca, koji su zlostavljani u zatočeničkim objektima, kao i silovanje dvije maloljetnice, progon i pljačkanje nesrpskog stanovništva.

Drugi svjedok Đorđe Dujaković je kazao da se obuci “Crvenih beretki“ priključio nešto kasnije, te da se sjeća da je optuženi Karagić u vrijeme kad je on došao u Vilu već stajao ispred stroja, što znači da je bio instruktor.

Instruktori su, kako je rekao, bili izvjesni Njegoš, Riki i Zdenko te da su nosili crvene kapice i obilježja sivog vuka.

Dujaković je rekao da ne zna ništa o dovođenju civila u ovaj kamp.

Suđenje se nastavlja 24. juna.

Džana Brkanić