Članak

Na straži sa optuženim Ikonićem

9. Juna 2016.15:27
Svjedok Odbrane Milisava Ikonića kazao je na suđenju za zločine u Rogatici da je s optuženim čuvao straže u aprilu i maju 1992. godine.

Svjedok Momo Lorić kazao je da je optuženog Ikonića upoznao na stražama u selu Kosovo (općina Rogatica).

Svjedok se prisjetio jedne od straža kada je Ikonić zaustavio automobil i počeo se svađati sa putnicima.

“Galamio je na njih. Govorio je; ‘Vi meni niste dali da oca odvedem u bolnicu, sada ja vama neću dati da prođete’. Ja mislim da su to bili Džananovići. Vratili su se unazad i onda su se čuli pucnjevi – ne u nas“, kazao je Lorić, dodavši da je to jedini slučaj u kome je vidio optuženog da je agresivan.

Lorić je, odgovarajući na pitanja Tužilaštva BiH, naveo da ne zna gdje je optuženi bio u julu, jer je sa seoskih straža otišao u pravcu Rogatice, kada se formirala Teritorijalna odbrana (TO).

“Da li je on u Rogatici bio u TO ili u policiji, ja ne znam“, kazao je Lorić.

Svjedok se nije mogao izjasniti o tačnom periodu do kada je sa optuženim bio vojno angažovan, ali je negirao da je bio u Rogatici u julu 1992.

Prema optužnici, Ikonić je bio pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS). Ikoniću se sudi zajedno sa bivšim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), Draganom Lubardom i Zoranom Ilićem, za silovanje više žena bošnjačke nacionalnosti u junu i julu 1992. godine, koje su odvođene iz Srednjoškolskog centra i Crkvenog doma u stanove u Rogatici.

Ikoniću se na teret stavlja da je u više navrata silovao S–1, a Lubardi višestruko silovanje N–1. Iliću je na teret stavljeno silovanje maloljetne S–3.

Upitan da li ima povratnika u rogatička sela, Lorić je kazao da je on iz sela Kozići, u koje su se, kao i u selu Pašić–Kula, vratili neki Bošnjaci. Prema njemu, među povratnicima u Pašić–Kulu je zaštićena svjedokinja S–2. Svjedok tvrdi da S–2 nije na tom mjestu imala kuću prije rata, već u selu Šljedovići.

Pojasnio je da je optuženi Ikonić iz sela Kosovo, koje je od Pašić–Kule udaljeno oko kilometar do dva.

Na ovom ročištu kao svjedok Ikonićeve Odbrane svjedočio je i Dragan Radojević, koji je kazao da je nakon rata imao neprijatan susret sa povratnicima u selu Pašić–Kula.

“Išao sam u svoje selo i stao na česmi u Pašić–Kuli da naspem vodu. Čuo sam škripu auta. Iz golfa, čini mi se, izašla je S–2 i počela da mi psuje. Rekla je: ‘Ikoniću, majku vam vašu'“, kazao je svjedok.

On je rekao da je žena bila histerična i da se u prvi mah nije obazirao, jer on nije Ikonić.

“Onda me iznervirala pa sam krenuo na nju. Sjela je u auto i otišla“, rekao je svjedok.

Odgovarajući na pitanje tužioca Miroslava Janjića, svjedok je rekao da ga je ona u prvi mah mogla vidjeti samo s leđa dok je točio vodu. Na pitanje šta mu je tačno rekla, Radojević je kazao da je govorila “vi ste Ikonići meni jade napravili“.

On je na pitanje Tužilaštva kazao da je čuo da su povratnici napadali i neke druge ljude.

Suđenje se nastavlja 7. jula, kada bi Odbrana Ikonića trebala završiti iznošenje svojih dokaza.

Džana Brkanić