Članak

Karaga prošao obuku “Crvenih beretki” u Doboju

27. Maja 2016.17:28

Svjedok je potvrdio da je zajedno sa optuženim za ratni zločin Slobodanom Karagićem zvanim Karaga bio na obuci “Crvenih beretki” u predgrađu Doboja, te da je sve vodio “Riki” iz Srbije.

Radislav Jovanović je ispričao da je mobilisan nekoliko dana nakon prvog maja 1992. u Doboju, te je, zajedno sa još 30 do 50 osoba, iz starog Doma penzionera prebačen u kamp za obuku koji se nalazio u predgrađu Doboja, Vila.

“Riki je sve vodio, pripadnik ‘Crvenih beretki’ iz Srbije. Ne znam ime, jer se niko od njih nije predstavljao imenom i prezimenom. Bili su i ‘Njegoš’ i ‘Drača’, instruktori”, rekao je Jovanović.

Pojasnio je da su polaznici obuke, među kojima on i Slobodan Karagić, bili u radničkim plavim odijelima i dužili su automatske puške.

“Slobodan Karagić Karaga je trčao s nama. Nije on imao nikakvu komandu nad nama. Radili smo fizičke pripreme i tako”, naveo je svjedok, dodavši da optuženog poznaje od prije rata kao vlasnika kafića “Tango” u Doboju.

Na pitanje Tužilaštva da li je optuženi bio vojno angažovan, svjedok je odgovorio da je bio pripadnik “Crvenih beretki”, te da ne zna da li je bio komandir jednog voda ili cijele jedinice.

Polaznici obuke, prema svjedoku, nisu se mogli slobodno kretati i napuštati kamp. Nije mogao precizno odgovoriti kako je provodio vrijeme na održavanju voznog parka ako je bila stroga disciplina i niko ga nije mogao napuštati.

Na upit da li su u kamp dovođeni civili, svjedok je kazao da je to čuo od pokojnog Siniše Gostića, ali da više ništa o tome ne zna. Nije dao odgovor zašto Gostića nije pitao zbog čega su dovođeni civili.

Nakon samoranjavanja, koje ne zna kad se desilo, svjedok je, kako je rekao, napustio obuku i “praktično nije ni postao ‘crvena beretka’”. Prema riječima svjedoka, nakon obuke “Crvenih beretki” postali su pripadnici Centra službi bezbjednosti (CSB) Doboj.

Karagić je optužen da je kao vođa jedinice “Crvene beretke” koja je djelovala u okviru CSB-a Doboj, zajedno sa Jorgom i Rikijem zvanim “Zečija usna”, 24. maja ili približno tog datuma iz zatvora Spreča izveo nekoliko zatvorenika.

Prema optužnici, Jorga i Riki su odveli zatvorenike prema kampu “Crvenih beretki” i ubili ih, a njihova tijela ni do danas nisu pronađena.

Karagiću se na teret stavlja i da je lično učestvovao u nezakonitom hapšenju muškaraca, koji su zlostavljani u zatočeničkim objektima, kao i silovanje dvije maloljetnice, progon i pljačkanje nesrpskog stanovništva.

Svjedok Slavko Spasojević je kazao da je bio angažovan pri Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) u Doboju.
Prema njegovim riječima, bio je uhapšen u Tesliću kada i Karagić, ali se ne sjeća tačno datuma, ali misli da je to bilo oko 24. maja.

On je pojasnio da je u Teslić otišao kao “obezbjeđenje ljudi i zgrada, jer se tamo formirao MUP”.Na pitanje zašto su uhapšeni, svjedok je odgovorio da ne zna više osim onog iz medija da je “dio uhapšenih osumnjičen kao ‘Miće’ za strijeljanje”. Rekao je da on nije bio osumnjičen. Pripadnicima “Mića” sudi se u odvojenom predmetu pred Sudom BiH.

Spasojević je kazao da optuženog poznaje i da on nije bio “Crvenkapica početkom maja, već kasnije, nakon obuke”. O obuci je svjedok rekao da ne zna ništa.

O zatvorenim civilima u Doboju svjedok je, kako je kazao, samo čuo od jednog prijatelja hrvatske nacionalnosti koji je bio pritvoren u “Perčin disku”.

Suđenje se nastavlja 10. juna.

Džana Brkanić