Članak

Sa psima čuvali zatočene Srebreničane

17. Maja 2016.15:43
Svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je u julu 1995. godine iz hangara u kojem su bili zatvoreni Srebreničani, i koji je osiguravala bratunačka policija, odvedena samo jedna osoba i to na razmjenu.

Bivši policajac iz Bratunca Branislav Jovanović je u nastavku svjedočenja rekao da je kasnije saznao da je taj zatvorenik odveden ka Bijeljini i razmijenjen za izvjesnog oficira Vojske Republike Srpske (VRS) te da je preživio rat.

“Niko drugi nije odvođen dok smo mi bili tu, niti je ko ulazio. Mi smo ljudima davali vode, bilo je užasno vruće, samo vode su tražili”, kazao je Jovanović.

Svjedok je ispričao da je u Potočarima, sa ostalim kolegama, vidio Branimira Tešića, kojeg su pitali šta im je zadatak. On im je rekao da čuvaju hangar u kojem su bili zatvorenici kako im neko ne bi naudio.

Na pitanje Obrane Dragomira Vasića ko im je bio nadređeni tokom boravka u Potočarima, svjedok je odgovorio kako misli da je to bio Ljubiša Borovčanin, zamjenik komandanta specijalne brigade policije i komandir Stanice policije u Bratuncu.

Svjedok je kazao kako je Borovčanin pregovarao s pripadnicima snaga Ujedinjenih naroda (UN) kod Žutog mosta, gdje su došli osigurati liniju. Nakon dulje rasprave megafonom, Borovčanin im je rekao da se dalje može sigurno, i krenuli su ka bazi UN-a u Potočarima. Iz baze su se vratili obezbjeđivati hangar u Bratuncu.

“Da sam znao da će te ljude pobiti, odbio bih naređenje. Neopisivo mi ih je žao. Mislim da je njih neko prevario, da im je kazao da će biti razmijenjeni i poslani za Tuzlu. Jer sumnjam da bi bili tako mirni u hangaru da nisu vjerovali u to. Volio bih da nisam bio tu nego išta”, zaključio je svjedok.

Za genocid u Srebrenici, koji je obuhvatao prisilno premještanje stanovništva, zarobljavanje i pogubljenje muškaraca, pored Dragomira Vasića optuženi su Miodrag Josipović, Branimir Tešić, Danilo Zoljić i Radomir Pantić.
Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako je navedeno, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik CJB-a Zvornik, Zoljić komandant posebnih jedinica CJB-a, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica policije.

Haški tribunal je Borovčanina osudio na 17 godina zatvora zbog zločina u Srebrenici i Žepi.

Svjedok Tužilaštva Zoran Pajić, ratni bratunački policajac, pozvan je 12. jula u stanicu policije, gdje im je rečeno da budu pripravni. Svjedok je kazao kako mu je bilo neobično vidjeti mnogo vojske i autobuse koji prevoze civile za koje je pretpostavio da su srebrenički muslimani.

“Nisam znao tačne informacije, ali sam čuo da je u gradu bilo zatvorenika. Bili su u Osnovnoj školi ‘Vuk Karadžić’, na školskom igralištu i u hangaru. To pamtim jer sam vidio policajce sa psima koji su čuvali hangar”, izjavio je svjedok.

Pajić je rekao kako je, po pričama iz tih dana, u Bratuncu bilo zatočeno pet-šest hiljada muslimana, ali da on ne zna tačan broj. Kazao je i da je čuo da je bilo pokušaja bijega, pucanja i ubijanja, ali da ništa od toga nije vidio.

Dan kasnije, kako je ispričao, sa Miodragom Josipovićem je otišao za Srebrenicu, gdje su privodili osobe koje su pljačkale napuštene kuće. “Oni su autobusom poslani da očiste školu. Zašto i šta su čistili, ne znam”, zaključio je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 31. maj.

Nedim Hasić