Članak

Zatražena oslobađajuća presuda za Miroslava Duku

U nastavku suđenja za zločin počinjen u Bileći, Odbrana Miroslava Duke zatražila je oslobađajuću presudu, kazavši da je optužnica velikim dijelom neprecizna.

Dukin branilac Dejan Bogdanović je kazao da se 10. juni 1992. ne može smatrati datumom kada je planirano i organizirano potpuno raseljavanje muslimanskog i hrvatskog stanovništva.

“Smatram da se 10. juni dogodio neplanirano. Ne postoji sistematičnost i rasprostranjenost. Policija s tim ne može imati nikakvu vezu”, rekao je Bogdanović.

Za zločin počinjen u Bileći, uz Duku su optuženi Goran Vujović i Željko Ilić. Prema optužnici, Vujović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bileća, Duka komandir stanice, a Ilić policajac.

Bogdanović tvrdi da optuženi nisu znali i nisu bili dio širokog i sistematičnog napada na Bileću. Uz to, tvrdi da Tužilaštvo BiH nije dokazalo deportaciju.

“Svjedok Odbrane je ispričao da kuće nisu zapaljene i da nije stoka ubijena. Osim A-1, koji je jedini pričao o nekoj paljevini (…) Ne postoji sistematičnost i rasprostranjenost. Nije tačna teza da su svi radni odnosi prestali, da djeca nisu išla u školu, da nije bilo hrane…”, kazao je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, iako se čulo da je “Duka mrzitelj muslimana i Hrvata”, ipak je svjedok Odbrane, govoreći sa aspekta hrvatskog naroda, istaknuo da nisu imali problema s policijom.

“Nemamo Hrvata koji su govorili o diskriminatornoj namjeri. Svjedoci muslimani su tvrdili da su tučeni jer su bili muslimani. Svi su se složili da je to radio jer je bio pijan. I ta činjenica se ne može prihvatiti kao samo jedna”, izjavio je on.

Bogdanović je naveo da je svjedok Tužilaštva Adis Avdić kazao da njegov otac nije izašao živ iz stare zgrade zatvora, ali da je njemu dozvoljeno da vidi očevo tijelo u mrtvačnici i da su se poštivali vjerski običaji.

Govoreći o bacanju dimnih bombi u prostorije zatvora, Odbrana je rekla da to apsolutno nije dokazano onako kako se navodi u optužnici. Prema Odbrani, ona nije mogla naći dvije izjave svjedoka koji govore približno identično o onome što su vidjeli, te smatra da ni vrijeme trajanja, početka i završetka djela nije dokazano.

“Vama je stavljen vruć krompir zato što je optužnica neprecizna. Sredstvo izvršenja djela mora biti individualizirano. Ako je Duka pucao, mora se znati čime. (…) Ne postoji svjedok Tužilaštva, osim jednog, koji je govorio tako relevantno da se Sud pozove na tu izjavu”, istakao je on.

Prema Odbrani, nema jasnog dokaza u pogledu smrti Ferhata Avdića, niti Tužilaštvo ima svjedoke kojima će u potpunosti vjerovati.

“Tužilaštvo kaže da je oko 6. oktobra oštećeni teško fizički zlostavljan. Koji je to udarac koji je bio smrtonosan? Gdje je to namjera za ubistvo? Ako je Duka karatista, zašto ne udari jednom jer zna gdje treba udariti? (…) Fali opis povrede”, kazao je Bogdanović.

Branilac je dodao da ni jedna kuća u gradu Bileći nije zapaljena, ni jedna osoba nije ubijena na ulici, ni jedno dijete oteto. Prema Odbrani, diskriminatorna namjera ne može biti dio sistema i mora se izolovano posmatrati.

Bogdanović je na kraju zamolio Sudsko vijeće da dođe do zaključka da je optužnica velikim dijelom bazirana na indicijama, te da njegov branjenik bude oslobođen svih optužbi.

Suđenje se nastavlja 23. maja, kada će Odbrana optuženog Ilića iznijeti završnu riječ.

Emina Dizdarević Tahmiščija