Članak

Svjedok tvrdi da Ćurić nije naredio zatvaranja

Prvi svjedok Odbrane na suđenju za zločin počinjen u Mostar kazao je da optuženi Enes Ćurić nije naredio zatvaranje civila u sabirne centre u Bijelom Polju (općina Mostar).

Ibrahim Omanović je rekao da je 30. juna 1993. bio na liniji, pojasnivši da nije bio prisutan kada je Armija BiH (ABiH) zauzela Bijelo Polje.

Za Ćurića je svjedok ustvrdio da je učestvovao u “sakupljanju” jedne porodice u Bijelom Polju, ali početkom jula 1993. godine, kada je dobio naređenje da ode u šumarsku kuću koja je bila u naselju Meke.

“Omer Tipura je došao i rekao da pođemo sa civilima i da ih maksimalno zaštitimo, da im se ne bi nešto desilo. Ljudima smo objasnili da je sigurnije da budu u sabirnom centru, nego da ih neko maltretira. (…) To je bilo u Mekama. Mi smo pazili na te ljude. Ja sam bio oko desetak dana i Ćurić je bio sve vrijeme sa mnom”, izjavio je Omanović.

Među tim ljudima je, kako je naveo, bilo i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koje su oni sakrivali i presvlačili u civilnu odjeću da im se ne bi nešto desilo.

Odgovarajući na unakrsna pitanja, svjedok je kazao da je Ćurićeva uloga bila da čuva civile i pazi na njih.

“Ćurić nije naredio da se ti civili sakupljaju. Ta naredba je došla sa strane”, odgovorio je on.

Omanović je svjedočio na suđenju Enesu Ćuriću, Ibrahimu Demiroviću, Mehmedu Kaminiću, Samiru Kresi i Hebibu Čopelju. Oni su optuženi za učešće u zatvaranju civila hrvatske nacionalnosti, koji su od juna do decembra 1993. godine bili izloženi teškom fizičkom i psihičkom maltretiranju.

Prema optužnici, Ćurić je bio pripadnik 49. brdske brigade ABiH i upravnik zatvoreničkih objekata u Potocima, Demirović komandant 47. brdske brigade, Kreso načelnik saniteta jedinice koja je djelovala na području Bijelog Polja, a Čopelja i Kaminić pripadnici ABiH.

Demirović je optužen i da je u Potocima jednu osobu prisiljavao na seksualni odnos.

Esad Tipura, drugi svjedok, izjavio je kako nema informaciju da je Ćurić postavljen na mjesto upravnika zatvora, te da nikada nije vidio napismeno ništa o tome. Također je kazao da je Ćurić bio veza između komande i njega i da je osnovno naređenje bilo da se civili paze.

Tipura je u decembru prošle godine svjedočio u ovom predmetu kao svjedok Tužilaštva BiH.

Suđenje će se nastaviti 11. maja.

Emina Dizdarević Tahmiščija