Članak

Vještakinja Radovanović: Tabeau se poigrava sa nama

2. Maja 2016.10:19
U nastavku svjedočenja na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, vještakinja Odbrane za demografiju Svetlana Radovanović ocijenila je da je izvještaj demografa Optužbe Ewa Tabeau o žrtvama iz grobnice Tomašica kod Prijedora “neprihvatljiv”.

“Nijedan dio izvještaja o Tomašici nije prihvatljiv”, rekla je Radovanović.

Prema optužnici protiv Mladića, ratnog komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), snage pod njegovom komandom su u Tomašicu sahranile Muslimane koje su ubile u akciji etničkog čišćenja prijedorskog kraja u proljeće i ljeto 1992. godine.

Prijedor je, po optužnici, jedna od šest opština u BiH u kojima je progon Muslimana i Hrvata imao razmjere genocida. Iz grobnice Tomašica i sekundarne grobnice Jakarina kosa, po podacima Međunarodne komisije za nestala lica, ekshumirano je oko 600 tijela.

Radovanović je konstatovala da se vještakinja Tužilaštva Tabeau “poigrava sa nama” tako što nije navela kriterijume po kojima je tijela ekshumirana iz Tomašice pronašla na spiskovima nestalih osoba koje su sačinile bosanske vlasti i međunarodne organizacije.

“Doktorka Tabeau birala je djelimične kriterijume, kao što su ime oca, godina rođenja ili slično. I doktorka onda konstatuje: ‘E, to je baš ovaj.’ Imali smo na tabeli isto ime oca, isto prezime, ali potpuno različitu godinu i mjesto rođenja. Tabeau je ocijenila da je to ista osoba, ali na osnovu čega? Ona to naziva malim razlikama – da li je godina i mjesto rođenja mala razlika”, upitala je Radovanović.

Ona je ocijenila da je Tabeau “namjerno prikrivala kriterijume” za “uparivanje” osoba sa različitih spiskova.
Tabeau je, po vještaku Odbrane, pogriješila i kada je sabirala broj ekshumiranih tijela i kostiju koja su pripadale istim osobama.

“Ne možete to sabirati i reći da imate ukupno 712 slučajeva… To se ne sabira… Šta znači 712? Da li kostiju – nije; da li cijelih tjela – nije”, kazala je Radovanović, dodavši da je “to čista manipulacija”.

“Statističkim egzibicionizmom” Radovanović je nazvala i to što se Tabeau bavila brojem ispaljenih hitaca na ekshumirane osobe.

“Broj hitaca ispaljen na nekog nema nikakve veze sa demografijom. Demografija se ne bavi time, bavi se uzrokom smrti. Statistika hitaca nema veze sa demografijom, ima veze uzrok smrti”, kazala je Radovanović.

Vještak Odbrane je tvrdila i da je Tabeau pri tom “apsurdno zaključila” da je “na dio grupe ispaljeno 750 hitaca, a na cijelu grupu 645 metaka”.

“To smatram manipulacijom jer nema nikakve veze sa naukom kojom se Tabeau bavi.”

Na kraju glavnog iskaza, Radovanović je naznačila da je Tabeau primijenila metodologiju sa svrhom da se dođe do ciljanih rezultata, po kriterijumu Tribunala, a to su veliki brojevi.

“Cijeli izvještaj koncipiran je da se dobije što veći broj (žrtava), a da se pri tom izbjegnu zvanični izvori o mortalitetu. Takve ciljane rezultate niko ne uzima kao relevantne. U naučnoj demografiji se to ne radi”, zaključila je Radovanović.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. maj.

Mladić je optužen i za genocid počinjen u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Radoša Milutinović