Odgođen početak suđenja za zločine u Janji

28. Aprila 2016.00:00
Početak suđenja jedanaestorici optuženih za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Janje (općina Bijeljina) odgođeno je na prijedlog Odbrana zbog razlika u objedinjenoj optužnici.

Sud BiH je u martu ove godine spojio dva predmeta protiv optuženih za zločine počinjene u Janji – postupak protiv Zorana Bogdanovića, Milana Đokića, Ljubiše Ikića i Branislava Trišića sa postupkom protiv Vlade Stjepanovića, Zorana Tanasića, Žarka Milanovića, Mladena Krajišnika, Save Mršića, Milivoja Čobića i Milana Markovića.

Advokat Dejan Bogdanović je istakao da su deset minuta prije ročišta Odbrane dobile optužnicu koja “ima karakter izmijenjene optužnice”, te primijetile određenu razliku u poređenju sa optužnicom u predmetu protiv Stjepanovića i ostalih.

“Ja bih zatražio da Sud odloži čitanje optužnice. Ili da mi to sve uporedimo i damo mišljenje ili da tražimo od Suda potvrđivanje ove izmijenjene optužnice”, rekao je Bogdanović, dodavši da je “bitno znati za šta su klijenti optuženi”.

Tužilaštvo je kazalo da se ne radi o izmijenjenoj, nego preciziranoj optužnici.

Sudsko vijeće je naložilo Tužilaštvu da otkloni razlike i izjasni se o čemu se radi, a Odbranama da se u pisanoj formi očituju o objedinjenoj optužnici.

Na početku ročišta održana je statusna konferencija na kojoj je Sudsko vijeće konstatovalo da je Tužilaštvo dostavilo prijedlog za prihvatanje utvrđivanja činjenica, listu svjedoka i vještaka, te vrijeme potrebno za izvođenje dokaza.

Optuženima je na teret stavljeno da su učestvovali u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje.

“Nezakonito privođene žrtve su mučene, zlostavljane i premlaćivane. Nanošene su im teške tjelesne povrede, koje su ostavile trajne posljedice na njihovo zdravlje, a jedna osoba je od posljedica zlostavljanja preminula”, navedeno je ranije iz Tužilaštva.

Optuženi su, kako se navodi, bili komandiri, te pripadnici aktivnog i rezervnog sastava Stanice milicije u Janji.

Novi termin početka suđenja zakazan je za 19. maj.

Lamija Grebo