Odbrana želi ponovno pozivanje svjedoka Tužilaštva

27. Aprila 2016.00:00
Na suđenju petorici optuženih za zločine počinjene na području Mostara 1993. godine, održana je statusna konferencija na kojoj su Odbrane iznijele prijedloge za izvođenje dokaza.

Odbrana Enesa Ćurića je kazala da će optuženi svjedočiti u svoju korist te da će zatražiti ponovno pozivanje određenog broja svjedoka Državnog tužilaštva.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Staniša Gluhajić je kazao da se ti svjedoci mogu ponovo pozvati, ali samo na one okolnosti o kojima nisu govorili.

Odbrana Ibrahima Demirovića je, pored svjedoka, predložila neuropsihijatrijsko vještačenje svog klijenta.

“Cilj vještačenja je da utvrdimo da li je moj branjenik bio sposoban da vodi brigadu jer je doživio udes i bio u komi 20 dana”, kazao je advokat Nijaz Đuliman.

Odbrane Habiba Čopelja i Mehmeda Kaminića neće izvoditi dokaze.

Za zločin počinjen nad civilima hrvatske nacionalnosti, koji su od juna do decembra 1993. godine zatvarani te fizički i psihički maltretirani, optuženi su Ćurić, Demirović, Kaminić te Samir Kreso i Čopelj.

Prema optužnici, Ćurić je bio pripadnik 49. brdske brigade Armije BiH (ABiH) i upravnik zatvoreničkih objekata u Potocima, Demirović komandant 47. brdske brigade, Kreso načelnik saniteta jedinice koja je djelovala na području Bijelog Polja, a Čopelj i Kaminić pripadnici ABiH.

Demirović je optužen i da je u Potocima jednu osobu prisiljavao na seksualni odnos.

Suđenje će se nastaviti 4. maja, kada će Odbrana prvooptuženog krenuti s dokaznim postupkom.

Emina Dizdarević Tahmiščija