Predaja zarobljenika

25. Aprila 2016.00:00
Na suđenju Milanu Bogdanoviću, optuženom za zločine počinjene na području Srebrenice, prvi svjedoci Tužilaštva BiH su ispričali kako su u julu 1995. godine, kao pripadnici Šeste čete Posebne jedinice policije (PJP) Zvornik, obezbjeđivali dio putne komunik

acije od Konjević Polja prema Kasabi.

Svjedok Stevo Kostić, nekadašnji inspektor u Centru javne bezbjednosti (CJB) Zvornik, rekao je da je u julu 1995. godine bio angažovan u Šestoj četi PJP-a.

“Komandir nam je tad bio Milo Bogdanović”, izjavio je svjedok, prepoznavši optuženog u sudnici. On je istakao da su od optuženog dobijali zadatke i da on nije imao zamjenika.

Kostić se prisjetio da je Šesta četa bila angažovana u Konjević Polju od 4. do 15. ili 16. jula, na policijskim zadacima, odnosno pokrivanju oko 500 metara putne komunikacije od raskršća prema Kasabi.

Prema svjedoku, Šesta četa je bila smještena u osnovnoj školi, a optuženi u obližnjoj kući.

Tokom noći 12. jula, kako je napomenuo, pripadnici njegove grupe, smješteni u tri kuće, čuli su da prolazi naoružana vojska, za koju je svjedok kazao da se radilo o vojsci “potisnutoj iz Srebrenice”. Tu grupu od 1.500 osoba, kako je naveo, propustili su.

Ovaj svjedok je objasnio da je zadatak njegove grupe bio da ih zaustave, izvrše policijski pretres i predaju vojsci. On je dodao da je optuženi posebnu pažnju skrenuo na profesionalno ponašanje i naredio da se niko ne smije povrijediti.

Tužilaštvo je svjedoku predočilo iskaz iz 2014. godine prema kojem je naveo da je optuženi izdao zadatak da, ukoliko naiđu na naoružane muslimane, da ih zarobe i predaju u komandu u Konjević Polju. Svjedok je rekao da “nisu imali komandu” i da “jedan čovjek ne može biti komanda”.

Kostić je rekao da nema saznanja da je optuženi naredio nekome iz grupe da obezbjeđuje bager koji je vozio ubijene ljude, kao i da Šesta četa nije obezbjeđivala grupe muslimana, niti vršila ispitivanja.

Tužilaštvo BiH tereti Milana Bogdanovića da je od 10. jula do oktobra 1995. godine učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice, ubistvima, prisilnim premještanjima te zatvaranju i nestanku civila.

Kako je navedeno u optužnici, Bogdanović je, kao komandir Šeste čete PJP-a Zvornik, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika čete koji su učestvovali u zarobljavanju Bošnjaka.

Božo Jovanović, koji je bio angažovan u Šestoj četi na obezbjeđenju putne komunikacije od raskrsnice u Konjević Polju prema Kasabi, posvjedočio je da su od komandira Mile Bogdanovića dobili naredbu da se konkretno ponašaju prema licima koja se budu predavala.

On je kazao da su te osobe upućivali najviše prema Konjević Polju i da je blizu bila vojska koja ih je sprovodila. Njegovoj grupi, kako je naveo, predalo se oko 100 osoba.

Jovanović je dodao da je jednog dana vidio bager koji odlazi prema Kasabi i da “u ‘kašici’ nije ništa bilo”.

Tužilaštvo je svjedoku predočilo raniji iskaz u kojem tvrdi da su “oni obezbjeđivali bager dok je radio”, na šta je on rekao da to nije izjavio, te je kasnije dodao da on “ne vjeruje u ove zapisnike”.

Suđenje će se nastaviti 13. maja.

Lamija Grebo