Goranu Popoviću potvrđena oslobađajuća presuda

21. Aprila 2016.00:00
Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je presudu kojom je Goran Popović oslobođen optužbi za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Višegrada.

Apelaciono vijeće odbilo je kao neosnovanu žalbu Tužilaštva BiH na presudu kojom je Popović oslobođen optužbi da je 1992. i 1993. godine učestvovao u progonu, zlostavljanjima i mučenjima nesrpskog civilnog stanovništva na području općine Višegrad.

Popović je oslobođen krivice da je u junu 1992. u mjestu Okrugla učestvovao u hapšenju Nurke Derviševića te njegovom sprovođenju do Policijske stanice u Višegradu, gdje je fizički maltretiran. Popović je oslobođen krivice i da je učestvovao u odvođenju Derviševića u logor Uzamnica.

Vijeće je oslobodilo Popovića optužbe za premlaćivanje Nurke Derviševića i Adema Berberovića u Uzamnici, te optužbi za seksualno zlostavljanje u ovom objektu.

Tužilaštvo BiH je u žalbi tražilo obnavljanje suđenja zbog povreda postupka i zakona, te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Odbrana je tražila da se prvostepena presuda potvrdi, što je Apelaciono vijeće i učinilo.

Džana Brkanić