Tužilaštvo BiH uložilo set materijalnih dokaza

6. Aprila 2016.00:00
Na suđenju petorici optuženih za zločin protiv civila počinjen na području Mostara 1993. godine, Tužilaštvo BiH je uložilo set materijalnih dokaza o vojnoj i kaznenoj evidenciji optuženih.

Tužilac Stanko Blagić je uložio potvrde o registraciji civila iz Crvenog krsta, kao i potvrde o okolnostima stradanja Alena Rozića i Ante Rajića, te izvode iz matične knjige rođenih i umrlih.

Tužilaštvo je također uložilo i spisak od 107 logoraša iz Osnovne škole u Potocima i spisak zarobljenika iz Bijelog Polja (općina Mostar), te civila koji su uhapšeni 30. juna 1993. godine.

Uloženi su dokazi iz vojne evidencije, kao i izvodi iz kaznene evidencije na ime optuženih.

Za zločin počinjen nad civilima hrvatske nacionalnosti, koji su zatvarani, te fizički i psihički maltretirani, optuženi su Enes Ćurić, Ibrahim Demirović, Mehmed Kaminić te Samir Kreso i Hebib Čopelj.

Prema optužnici, Ćurić je bio pripadnik 49. brdske brigade Armije BiH (ABiH) i upravnik zatvoreničkih objekata u Potocima, Demirović komandant 47. brdske brigade, Kreso načelnik saniteta jedinice koja je djelovala na području Bijelog Polja, a Čopelj i Kaminić pripadnici ABiH.

Demirović je optužen i da je u Potocima jednu osobu prisiljavao na seksualni odnos.

Na većinu predloženih dokaza, Odbrane optuženih su imale prigovore autentičnosti i zakonitosti, jer se radi o kopijama, te su pečati iz druge zemlje, te relevantnosti jer su neki od dokaza izvan vremena optuženja.

Nastavak ulaganja materijalnih dokaza zakazan je za 13. april.

Emina Dizdarević Tahmiščija