Tužilaštvo završilo izvođenje dokaza

5. Aprila 2016.00:00
Tužilaštvo BiH je na suđenju za zločine počinjene na području Foče i Rogatice uložilo oko 80 materijalnih dokaza, čime je završilo dokazni postupak.

Među uloženim dokazima su dokumenti o vojnom statusu te kaznenoj evidenciji za optužene Tarika i Muhameda Šišića te Emira Drakovca i Aziza Šušu.

U spis su uloženi i izvodi iz matične knjige umrlih za osobe stradale u koloni napadnutoj u selu Kukavice. Odbrana Šuše je navela da je ovaj dokaz nerelevantan jer njihov branjenik nema ništa sa smrću ovih osoba.

Muhamedu i Tariku Šišiću, Drakovcu i Šuši sudi se za napad na konvoj izveden 27. augusta 1992. godine u mjestu Kukavice – u kojem je ubijeno najmanje 20 osoba srpske nacionalnosti, a nekoliko desetina ranjeno.

Prema optužnici, Muhamed Šišić je bio komandir Diverzantskog voda Kukavičke čete Armije BiH (ABiH), a ostali optuženi pripadnici ove jedinice.

Drakovac je optužen i da je u novembru 1992. na području Rogatice pucao u jednog civila, kojeg je potom “osakatio”, kao i da je krajem iste godine na području Foče mučio nepoznatog zarobljenog pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Tužilac Mirza Hukeljić uvrstio je u spis i medicinsku dokumentaciju oštećenih osoba.

Senad Kreho, branilac Tarika Šišića, istakao je prigovor relevantnosti, navodeći da su neki od dokumenata van okvira optužnice, a da neki nalazi nisu ni ovjereni. Hukeljić je kazao da nije mogao pribaviti originale od svjedoka.

“U jednom od otpusnih pisama iz bolnice navodi se da je osoba Goran Vasiljević pripadnik SOS-a, Srpskih oružanih snaga. Znači, ova osoba nije civil, kako tvrdi Tužilaštvo”, rekao je Kreho.

Tužilaštvo je odustalo od nekoliko dokumenata koje je predložilo uz optužnicu, te filma “Ničija zemlja” autora Danisa Tanovića.

Sudsko vijeće je odbilo nekoliko dokaza, među kojima je “Presjek bezbjednosnog stanja” jer nema dovoljne dokazne snage, a i nepoznatog je porijekla.

Vijeće je za 26. april najavilo statusnu konferenciju na kojoj će biti iznesen plan dokaza Odbrane.

Džana Brkanić