Potvrđena optužnica nedostupnom Jankoviću

31. Marta 2016.00:00
Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Radoslava Jankovića, nekadašnjeg obavještajnog oficira u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS), za pomaganje u izvršenju genocida u Srebrenici u julu 1995. godine.

Jankovića, državljanina Srbije nedostupnog pravosudnim organima BiH, Tužilaštvo tereti da je od 11. jula do 19. jula 1995. svojim djelima i propustima pomogao i podržao djelimično istrebljenje bošnjačkog stanovništva s područja Srebrenice.

Prema ranijem saopćenju Tužilaštva, Janković je iz Štaba Bratunačke brigade slao obavještajne informacije te je učestvovao na sastancima na kojima se odlučivalo o odvajanju muškaraca od njihovih porodica i transportu žena i djece iz Srebrenice, zaštićene zone Ujedinjenih nacija (UN).

Kako je navedeno ranije, on je u Potočarima, gdje se okupljalo bošnjačko stanovništvo iz Srebrenice koje je tražilo zaštitu UN-a, posredovao kod komande Holandskog bataljona u evakuaciji bošnjačkog stanovništva.

Iz Tužilaštva BiH je ranije navedeno i da je bio u pratnji tri autobusa puna zarobljenika koji su odvedeni u Orahovac, gdje su muškarci bošnjačke nacionalnosti privremeno zatvarani, a za koje je znao da će biti ubijeni.

Optužnica je potvrđena 14. januara.

Džana Brkanić