Popovići dobre komšije

16. Marta 2016.00:00
Supruga optuženog Jovana Popovića posvjedočila je da nikada nije čula da je njen muž naudio komšijama Bošnjacima u Višegradu.

This post is also available in: English

Slavojka Popović, supruga optuženog Jovana Popovića, kazala je da optuženi nije 1992. godine pripadao niti jednoj paravojnoj formaciji, te da nikada komšijama Bošnjacima nije naudio.

“Naprotiv. Mi smo bili srpska porodica koja je pomagala komšijama muslimanima na Rodića Brdu u Višegradu. Nakon odlaska Užičkog korpusa, nikome tamo nije bilo lako. Ni Srbima ni muslimanima”, rekla je Popović.

Dodala je da su u kući skrivali komšije muslimane, te da je Milan Lukić odveo jednog od njih.

“Nepoznati su to ljudi bili. Došli su do nas i tražili od Suade da nađe Aziza i da ga dovede. On se skrivao oko kuće i na kraju se predao. Tada su ga odveli i mi ga nismo više nikada vidjeli”, izjavila je Popović.

Tužilaštvo BiH tereti Popovića da je bio u grupi vojnika koji su, predvođeni Milanom Lukićem, u junu 1992. došli u Rodića Brdo te odveli u višegradsku policijsku stanicu nekoliko civila, kojima se tada gubi svaki trag. Optužnica ga tereti i za pljačku u nekoliko višegradskih sela.

Za zločine počinjene u Višegradu, Haški tribunal je Milana Lukića osudio na doživotni zatvor.

Na ovom ročištu iskaz je dao i Slobodan Stojčić, nekadašnji pripadnik Užičkog korpusa Jugoslovenske narodne armije (JNA).

Stojčić je od maja do jula 1992. godine bio u Rodića Brdu, gdje je upoznao suprugu Hašu, s kojom se tog ljeta vjenčao u Višegradu i s njom otišao za Srbiju.

Kako je kazao, nakon vjenčanja ponovo je došao u Višegrad po Hašine dokumente, kao i da posjeti njenu sestru Suadu.

“Kada sam stigao do Suadine kuće, rekli su mi da su njenog supruga Aziza odveli, a da je ona s djecom u kući Jovana Popovića. Zatekao sam ih kako sjede i večeraju, a Suada mi je rekla da se ovdje osjećaju sigurnije i da će ostati još neko vrijeme”, objasnio je svjedok Stojčić.

Prisjetio se i da je te noći odlučio da Suadu i njeno dvoje djece prebaci u Srbiju, što je sutradan i učinio.

“Bilo je na granici sa Srbijom problema, ali sam ih doveo svojoj kući, da budu sa mnom i Hašom. Nisam nikada čuo da je Suada, ili bilo ko od njih, rekao da su ih Popovići maltretirali. Kasnije sam čuo da je Suadin muž ubijen na Drinskom mostu”, kazao je svjedok.

Ispitivanjem ovih svjedoka završen je dokazni postupak na suđenju Jovanu Popoviću.

Naredno ročište zakazano je za 30. mart, kada će Tužilaštvo BiH iznijeti završnu riječ.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English