Počelo suđenje za zločine na području Viteza

14. Marta 2016.00:00
Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi Državnog tužilaštva počelo je suđenje Minetu Akeljiću, Šabanu Haskiću, Senadu Bilalu, Hazimu Patkoviću i Šemsudinu Đeliloviću za zločine protiv hrvatskih civila i ratnih zarobljenika u mjestu Kruščica (općina

This post is also available in: English

Vitez).

Tužiteljica Gordana Tadić je rekla da će saslušanjem 18 svjedoka, od kojih su tri zaštićena, i vještaka medicinske struke, te obilnom materijalnom dokumentacijom dokazati da su optuženi počinili djela navedena u optužnici.

“Oštećene osobe će biti ključni svjedoci. Jasno ih prepoznaju kako po liku, tako po imenu”, kazala je Tadić.

Iz iskaza svjedoka, prema njenim riječima, jasno će se utvrditi da radnje optuženih nisu bile opravdane vojnom nuždom.

Drugu grupu svjedoka će, kako je navela tužiteljica, činiti vojnici i vojni policajci koji će svjedočiti na okolnosti obezbjeđivanja zatočeničog objekta “Crna kuća”, te hijerarhije u Vojnoj policiji.

Tadić je istakla da su oštećeni bili civili i ratni zarobljenici, te da su dvojica oštećenih imali po 16, a jedan 18 i po godina, a da su među civilima bile i osobe starije životne dobi.

“Treba naglasiti da je bio i ratni zarobljenik Vinko Čerkez, koji je proglašen umrlim, a čije tijelo do danas nije pronađeno”, rekla je Tadić.

Odbrana optuženog Šemsudina Đelilovića je kazala da, kao netačne, osporava navode koji se odnose na optuženog, te pravnu kvalifikaciju jer se radi o retroaktivnoj primjeni zakona.

Na početku ročišta Tužilaštvo je pročitalo optužnicu od 29 tačaka, u kojoj se navodi da su Akeljić, Haskić, Bilal, Patković i Đelilović od jula do novembra 1993. godine u mjestu Kruščica učestvovali u zločinima protiv civila i ratnih zarobljenika hrvatske nacionalnosti.

Kako stoji u optužnici, Akeljić, kao komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade Armije BiH (ABiH), te Haskić, Bilal, Patković i Đelilović, kao pripadnici ove jedinice, izvodili su iz zatočeničkog objekta “Crna kuća” u Kruščici zatvorenike hrvatske nacionalnosti te ih psihički, fizički i seksualno zlostavljali.

U optužnici je navedeno i da su zatvorenici, između ostalog, bili prisiljavani da se međusobno tuku, kopaju rovove te, opasani eksplozivom, prisilno odvođeni na prvu liniju, gdje su bili izloženi unakrsnoj vatri.

Haskić i Bilal su optuženi i da su fizički i seksualno zlostavljali dvojicu zatvorenika.

Prvi svjedok Tužilaštva bit će saslušan 28. marta.

Lamija Grebo


This post is also available in: English