Komandovanje minobacačkim vodom

2. Marta 2016.00:00
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, dodatni svjedok Odbrana tvrdio je da Ostoja Stanišić nije bio u Petkovcima u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Rade Krstić, nekadašnji pripadnik minobacačkog voda Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), kazao je da je Ostoju Stanišića, komandanta ovog bataljona, vidio u zaselku Delići, u kući Krste Delića, gdje je bio smješten minobacački vod “prije napada”.

Svjedok Krstić se prisjetio da su oko Petrovdana (12. jula) pripadnici minobacačkog voda bili u pripravnosti, jer su obaviješteni da će Srebreničani proći tuda.

Prema njegovim riječima, 14. ili 15. ujutro bio je napad, na koji su oni odgovorili.

Krstić je rekao da je noć prije napada pripadnike minobacačkog voda posjetio komandant, te da je razgovarao sa njegovim komandirom Markom Zeljkom. Dodao je da se napad desio oko četiri ujutro i da tad nije vidio Stanišića.

“Odgovorili smo na napad. Trajao je dva i po sata. Poslijepodne ponovo. (…) Mi smo morali djelovati naizmjenično da nas ne otkriju”, kazao je svjedok.

On je rekao da im je naredbe prenosio komandir Marko Zeljko, koji se obraćao komandantu.

“Ostoja, je li dobra granata, treba li kraće, duže, lijevo, desno”, prisjetio se svjedok riječi koje je komandir upućivao komandantu.

Krstić je na pitanje Odbrane potvrdio da komandant nije mogao komandovati iz Petkovaca, te da je bio na isturenom komandnom mjestu, u mjestu Parlog.

Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću se sudi za ubistva oko 1.000 Srebreničana počinjena sredinom jula 1995. godine na brani kod Petkovaca.

Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Milošević njegov zamjenik.

Krstić je negativno odgovorio na pitanje Odbrane da li je čuo da je komandant, ili bilo ko iz Šestog bataljona, imao veze sa zarobljenicima iz Srebrenice.

Svjedok Slavoljub Tanasković, nekadašnji pripadnik Čelopečke čete Šetog bataljona, kazao je da je u junu 1995. godine sa drugim pripadnicima ove jedinice upućen na trnovsko ratište, gdje je ranjen 21. juna. U bolnici u Foči, kako je dodao, drugog dana vidio je dvojicu pripadnika izviđačkog odjeljenja iz Šestog bataljona.

Suđenje se nastavlja 9. mart.

Albina Sorguč


This post is also available in: English