Analiza – Avdović i Vintila: Nedokazana krivica običnih stražara i kuhara

25. Februara 2016.00:00
Tokom dokaznog postupka, Odbrana je nastojala pokazati Sudu BiH kako nisu uvjerljivi dokazi o krivici Ramiza Avdovića i Iulian-Nicolaea Vintile za ratne zločine počinjene u Sarajevu. Gotovo četiri godine trajalo je suđenje, a presuda će biti izrečena u petak, 26. februara.

This post is also available in: English

Od optužbi da su počinili zločin nad srpskim civilima u sarajevskom centralnom i vojnom zatvoru u nekadašnjoj kasarni “Viktor Bubanj”, Avdović i Vintila branili su se saslušanjem sedam svjedoka, vještacima medicinske i vojne struke, materijalnim dokazima te vlastitim svjedočenjem.

Prema otpužnici Tužilaštva BiH, civili su bili nezakonito zatvoreni na petom spratu Centralnog zatvora i u “Viktor Bubnju”, te premlaćivani, mučeni i vođeni na prisilni rad. Avdović je optužen da je ove zločine počinio kao komandir straže u ovim objektima, a Vintila kao kuhar i stražar u kasarni.

Nakon dokaznog postupka Tužilaštva, BIRN je objavio analizu Premlaćivanje i užasni uslovi u “Viktor Bubnju”.

Stražar i ništa više

Odbrana je tokom postupka nastojala osporiti iskaze svjedoka na kojima se zasniva optužnica. Dokazivali su da Avdović nije bio komandir straže i da nije prihvatao i držao zatočene srpske civile. Tvrde da niti jedan dokument i iskaz svjedoka nije to potvrdio.

“Ramiz Avdović je bio stražar i ništa više”, kazao je branilac Mirza Kovač.

Odbrana je tvrdila da Avdović nikada nije bio na petom spratu Centralnog zatvora. Prema optužnici, on je na taj sprat doveo Dragomira Pejovića i udario ga nogom u cjevanicu nakon što je rekao kako ne poznaje osobu za koju je pitan.

“Ne vjerujem da nije znao da me ovi momci udaraju. Zvali su ga ‘šefe’”, izjavio je svjedok Pejović.

Ispričao je kako optuženog nije lično poznavao, već ga je prije rata viđao u Foči, a od drugih ljudi je saznao za njegovo ime. Za Odbranu su sjećanja Pejovića upitna. Iako je kazao da poznaje optuženog, kako su naveli, nije ga mogao prepoznati u sudnici.

Na poziv Odbrane svjedočio je Miralem Sarija, nadzornik policije u Centralnom zatvoru. On je ispričao da su na petom spratu bili pritvorenici i osuđenici, ali da on nije ulazio. Avdovića, kako je rekao, nije viđao u Centralnom zatvoru.

Za razliku od Centralnog zatvora, Avdović ne spori da je bio u kasarni “Viktor Bubanj”. Ispričao je da je krajem aprila 1992. iz Foče došao u Sarajevo i priključio se Teritorijalnoj odbrani (TO). U kasarnu, kako je kazao, došao je u junu 1992. godine i kratko je obavljao dužnost stražara.

“Besim nas je rasporedio šta će ko raditi. Mene je rasporedio da pišem koji je pritvorenik smješten u koju ćeliju”, prisjetio se Avdović.

Ovim postupkom bio je obuhvaćen i Besim Muderizović pod optužbom da je bio zamjenik upravnika na petom spratu Centralnog zatvora i komandir vojnog zatvora u “Viktor Bubnju”. Preminuo je poslije osam mjeseci suđenja.

Avdović je naveo je kako je ubrzo zadužen da dovozi hranu i vodu, te da zatvorenike vodi doktoru. Senad Rožajac, koji je bio zatvoren u “Viktor Bubnju”, izjavio je da je u tom objektu dva-tri puta vidio Avdovića.

“Najčešće kod kamiona, gdje smo sipali vodu, i jednom prilikom podjele sapuna”, pojasnio je on.

Odbrana je osporavala navod optužnice da je Avdović učestvovao u prihvatu srpskih civila u kasarni “Viktor Bubanj”.

Uložili su dokumentaciju koja pokazuje kako je nadležni sud u Sarajevu znao za osobe srpske nacionalnosti koje su privođene u “Viktor Bubanj” i da su procesuirane.

“Želimo da dokažemo kako su građani iz Sarajeva privođeni te da im je Viši sud određivao pritvor zbog posjedovanja eksplozivnih naprava i oružja”, rekao je branilac Kovač.

Branilac je prezentirao i rješenja o određivanju i puštanju iz pritvora koja je potpisivao Ismet Bajramović zvani Ćelo, koji je bio na čelu Vojne policije. Bajramović je 2008. godine pronađen mrtav u Sarajevu.

Avdović se tereti i da kao komandir straže nije ništa učinio da se spriječi premlaćivanje i odvođenje na prisilne radove, poput deminiranja kruga kasarne te poslova na liniji razgraničenja.

Govoreći o nadležnostima u vojnom pritvoru, vještak vojne struke Nehru Ganić rekao je da Avdović nije bio na funkciji s komandnom odgovornosti.

“Ramiz Avdović je bio stražar i ništa više”, kazao je branilac Kovač.

Fotografija sa Clintonom

U odnosu na Avdovića, optuženom Vintili stavlja se na teret da je, kao kuhar u kasarni “Viktor Bubanj”, učestvovao u premlaćivanju dvojice zatočenika, obuven u vojne čizme.

“Kada sam išao na kupanje, mene je udarao onaj što je prilikom prvog zatočenja bio kuhar, a prilikom drugog stražar”, rekao je u istrazi svjedok Milorad Šekara.

Šekara je preminuo pa je njegov iskaz na suđenju pročitao tužilac Dževad Muratbegović. Odbrana Vintile bi Šekari postavila pitanje o identitetu osobe koja ga je tada udarala jer, kako su istakli, nije jasno o kome se radi.

Svjedok Slobodan Gutaj kazao je da ga je Vintila, kojeg su zvali “kuhar”, tukao u jednoj od ćelija. Pojasnio je da je za ime saznao od jednog zatvorenika.

Na pitanje branioca Vlade Adamovića da li je moguće da je zamijenio Vintilu, svjedok je rekao da je “svašta moguće”.

U “Viktor Bubanj” Vintila je, kako je izjavio, na mjesto kuhara došao u drugoj polovini 1992. godine, ali mu je bilo zabranjeno da ulazi u prostorije u kojima su bili zatvorenici. Stražar je, kazao je, postao u jesen 1992. godine.

Protiv Vintile svjedočio je Željko Kljajić. U novembru 1992. godine, kako je ispričao, u hodniku kasarne optuženi ga je prislonio uza zid i udario. Svjedočio je i kako ga je natjerao da golim rukama čisti izmet iz WC šolje.

“Apsolutno se ne osjećam ništa krivim jer ništa nisam uradio”, rekao je Vintila te dodao da mu nije jasno što su svjedoci “uperili prstom” protiv njega.

Svjedokinja Emina Maksić je kazala da, radeći kao kuharica u “Viktor Bubnju”, nikada nije vidjela ni čula da je Vintila maltretirao zatvorenike.

“Samo ga se sjećam u kuhinji i u bijeloj kuharskoj uniformi. Čizme nikada nisam vidjela da je nosio. Uvijek je bio u papučama”, ispričala je ona.

Branilac Adamović je rekao da svjedoci jesu tvrdili da su bili mučeni, udarani i da se s njima nečovječno postupalo.

“Ipak, nijedan svjedok nije sa sigurnošću potvrdio da je to bio optuženi”, kazao je branilac.

Na suđenju je pokazao i dokumente kojima su međunarodne organizacije pohvalile rad optuženog na osiguranju važnih ličnosti. Prezentovao je i fotografiju na kojoj se vidi da Vintila stoji pored Billa Clintona, bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), tokom njegove posjete BiH.

“Vintila je prošao test američke službe. To je služba koja ima tolike resurse i kapacitete da su joj dostupni svi dokumenti i arhive”, rekao je Adamović.

Tokom suđenja Odbrana je isticala kako su u naredbi Tužilaštva o sprovođenju istrage navedena imena osumnjičenih koji su bili na visoko rangiranim funkcijama u Sarajevu, a pojavljivali su se kao svjedoci. Branilac Kovač je kazao da oni nisu optuženi, a jesu stražar i kuhar. “Da nije smiješno, bilo bi žalosno”, dodao je on.

Adamović je rekao kako Tužilaštvu “treba pružiti šansu da možda jednog dana na optuženičku klupu dovede prave ljude, koji treba za svoje postupke da odgovaraju”.

Amer Jahić


This post is also available in: English