Usklađivanje Slavuljicinog sporazuma

22. Februara 2016.00:00
Vijeće Suda BiH je naložilo Tužilaštvu da uskladi sporazum o priznanju krivice potpisan sa Darijem Slavuljicom, optuženim za zločine počinjene na području Teslića.

This post is also available in: English

Vijeće je zatražilo da se sporazum uskladi sa izmijenjenom optužnicom, koju je na ovom ročištu dostavilo Tužilaštvo BiH, navodeći da se izmjene odnose na hronologiju događaja u skladu sa priznanjem Slavuljice.

Sporazum je Sudskom vijeću dostavljen 18. februara, kada je postupak protiv Slavuljice razdvojen u odnosu na ostalih pet optuženih.

Slavuljica je s Draganom Marjanovićem, Sašom Gavranovićem, Vitomirom Devićem, Zoranom Šljukom i Dragomirom Kezunovićem optužen za ubistva 28 civila, koji su iz policije u Tesliću i obližnjeg zatvora Pribinić, u noći između 17. i 18. juna 1992. godine, odvedeni na planinu Borje i ubijeni.

Prema optužnici, Marjanović je bio komandir Prvog voda Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici tog voda te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije “Miće”.

Usklađeni sporazum Vijeće bi trebalo razmotriti na ročištu 29. februara.

Džana Brkanić


This post is also available in: English