Oštećena boluje od PTSP-a

22. Februara 2016.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Sanskog Mosta, vještak psiholog je iznio nalaz i mišljenje prema kojem oštećena pati od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), ali je sposobna učestvovati u sudskom procesu.

This post is also available in: English

Psiholog Senadin Fadilpašić je kazao da oštećena boluje od PTSP-a, ali da je, usprkos sniženoj opštoj, životnoj, radnoj i emocionalnoj sposobnosti, sposobna učestvovati u sudskom procesu.

On je prezentovao rezultate timskog psihijatrijsko-psihološkog vještačenja na osnovu izjava svjedoka, medicinske dokumentacije i razgovora sa oštećenom.

Na upit Odbrane da li je neki drugi stresni događaj mogao biti uzročnik njenog psihičkog stanja, vještak je odgovorio da nisu imali podatke o drugim eventualnim stresnim događajima.

Tužilaštvo BiH tereti Gorana, Milorada i Ranka Mrđu te Mileta Kokota za učešće u zločinima nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, uključujući ubistva, silovanja, premlaćivanja, pljačkanja i druga psihička i fizička zlostavljanja počinjena na području Sanskog Mosta u periodu od 1992. do 1994. godine.

Kako stoji u optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici Šeste sanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Ovo vještačenje se, prema riječima Tužilaštva, odnosilo na tačku iz optužnice koja Gorana i Milorada Mrđu tereti za silovanje jedne osobe.

Suđenje će se nastaviti 10. marta.

Lamija Grebo


This post is also available in: English